Газова дилема в селах: дорога мрія чи економна альтернатива?

05.01.2017 11:22 Суспільство
http://kharkivoda.gov.ua http://kharkivoda.gov.ua
Вони чекали на неї не один рік, а коли дочекалися, час вніс свої корективи. Що сьогодні актуальніше на селі – давно омріяна газифікація, яка коштує недешево, чи альтернативні види палива?

Під новорічну ялинку

У селі Курилівка Куп’янського району в останні дні старого року завершили газифікацію. Кошти на будівництво газопроводу загальною протяжністю 3,7 км по вул. Кавказькій виділили із обласного бюджету у співфінансуванні з місцевим.

– Жителі села давно чекали на цю подію. Розмови про газифікацію тривали близько десяти років, але до діла не доходило. Нам вдалося виконати роботи протягом 2015–2016 років. Тепер 100 домоволодінь можуть підключитися до газопостачання, – розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко.

Тож 86 сімей уже написали заявки, щоб найближчим часом врізатися в систему, та отримають у своїх оселях довгоочікуваний блакитний вогник.

Крім того, енергоефективні заходи проводилися і в інших населених пунктах району. Так, завершилися ремонтні роботи в Петропавлівській школі. Зокрема, тут були замінені на енергоощадні 49 вікон і двері.

Актуальна газифікація

Проекти по газифікації сіл Харківської області були розроблені ще у 2010 році. За словами директора Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексія Белоцького, тоді у цей реєстр ввійшло близько сорока населених пунктів Харківщини.

На сьогодні є такі села, де будівництво розпочали, але через брак фінансування до кінця газифікацію так і не вдалося завершити. Аби втілити у життя задумане, у деяких населених пунктах створили кооперативи і за кошти населення розробили проектно-кошторисну документацію.

– Насправді цей газ люди використовують частіше за все для приготування їжі, – зазначив директор управління. – Ми розуміємо, що велика частина населення у сільській місцевості має поважний вік. І люди, звичайно, хотіли б вдома мати комфорт і послугу, необхідну для полегшення життя.

Саме тому, за словами посадовця, хоч сьогодні ця послуга коштує недешево, проте багато людей все ж таки мріють про газифікацію своєї оселі. Адже більш дешева альтернатива – дрова – у використанні приносять певні незручності, особливо для людини похилого віку.
Але актуальність газифікації в області все одно доводиться перевіряти.

– Коли йдеться про подальшу газифікацію населеного пункту за проектом, який було заморожено на початку 2010-х, ми зазвичай проводимо збори для громади, аби обговорити доцільність газифікації, – розповів Олексій Бєлоцький. – І якщо достатня кількість людей проголосує за, ми виходимо на інший рівень та звертаємося до керівництва області й депутатів, які, у свою чергу, повинні виділити кошти на черговій сесії.

За словами чиновника, якщо до такої ініціативи ще долучається місцева влада, це дуже полегшує завдання.

Об’єднані надією

У 2016 році, серед інших, ввели в експлуатацію газопровід у селі Скалонівка Зачепилівського району. Раніше це село, в якому проживають понад 300 осіб, було частково газифіковано. У 2007 році за кошти державного бюджету тут побудували підвідний газопровід високого тиску довжиною 1,3 км і майже 2 км газопроводу середнього тиску. Тоді газифікували 21 індивідуальний житловий будинок.

За інформацією Управління ПЕК, завершити газифікацію було заплановано у 2009 році – за рахунок НАК «Нафтогаз». Але компанія так і не виділила гроші, тож будівництво було призупинено. Роботи вдалося поновити у 2015 році – відповідно до Угоди про співробітництво між ПАТ «Укргазвидобування» і ХОДА стосовно розвитку нафтогазового комплексу області. А у 2016 році газопровід уже ввели в експлуатацію.

А от у Золочівському районі в тому році газ отримали жителі відразу трьох сіл: Лютівки, Чорноглазівки та Квітневого (колишня назва – Жовтневе).
А опісля завершили будівництво і газопроводу високого тиску в селищі Новодмитрівка Сахновщинського району, а також газифікували село Бахметівка у Нововодолазькому районі і село Раківка Балаклійського району.  

Також у селищі Приколотне Великобурлуцького району ввели в експлуатацію газопровід високого тиску, що дало можливість газифікувати понад 700 домоволодінь. Довгоочікуване будівництво тут велося близько десяти років. Роботи зупинилися в 2013 році, коли ПАТ «Укргазвидобування» припинило фінансувати газифікацію в Харківській області.

На будівництво останньої, третьої, черги газопроводу довжиною 1200 метрів витрачено 1 млн 200 тис. грн. З них 400 тис. виділено з обласного бюджету, по 150 тис. – з районного та селищного бюджетів. 500 тис. грн – кошти Приколотнянського МЕЗ. Усього за роки будівництва на газифікацію селища було витрачено близько 7 млн грн.

На Лозівщині газифікували село Копані. Тут побудували газопровід високого тиску довжиною 5,48 км. До речі,  вуличні газопроводи низького тиску довжиною 3,5 км у селі побудували в попередні роки за рахунок коштів населення та інвесторів.

Економна альтернатива

Та поряд із довгоочікуваною газифікацією населених пунктів тенденція на Харківщині все ж таки спрямовується на економію. Так, у 2016 році на альтернативне теплопостачання перевели 73 об’єкти соціальної сфери області.

Як повідомили в Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА, перехід на альтернативне паливо дозволив скоротити споживання природного газу по бюджетній сфері на 20 %.

– У школах, дитячих садах, лікарнях, будинках культури встановлені сучасні котли, які працюють на твердому паливі – дровах, пеллетах, трісці. Усього на проекти з газозаміщення у 2016-му було спрямовано понад 80 млн грн, – розповіли в Управлінні ПЕК.

Зокрема, у Вовчанському районі було завершено пілотний проект з технічного переоснащення систем теплопостачання всіх об’єктів соціальної сфери. Цього року на альтернативні види палива було переведено сімнадцять об’єктів району, що дозволить скоротити споживання природного газу на 0,5 млн куб. м на рік. Крім цього, при реалізації пілотного проекту вдалося заощадити 1 млн грн від загальної суми, виділеної з обласного бюджету.

– Ми розробили програму енергоефективність, яка була прийнята на останній сесії 2016 року та передбачає подальше переведення на альтернативні види палива, – зазначив Олексій Белоцький. – Тому зараз по інших районах проводиться енергоаудит, який показує стан об’єктів, та дозволить реалізувати проект і далі.

Всього в 2015–2016 роках на території Харківської області було реалізовано 140 проектів із газозаміщення в бюджетній сфері. За даними фахівців, експлуатація цих котелень на альтернативному паливі дозволяє заощадити більш ніж 80 млн грн бюджетних коштів в опалювальний період.

На сьогодні рівень газифікації Харківської області становить 71,5 %: міста й селища газифіковано на 84 %, сільську місцевість – на 54,4 %.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта