Гроші для пенсіонерів: хто отримає доплати в березні

25.02.2019 18:00 Суспільство
Фото: uk.etcetera.media Фото: uk.etcetera.media
1 березня Уряд проведе планову індексацію пенсійних виплат згідно із Законом України про загальнообов’язкове пенсійне страхування.

Така індексація торкнеться понад 10,2 мільйона пенсіонерів і здійснюватиметься відповідно до інфляційних процесів 2018 року та зростання рівня заробітної плати у країні. Очікується, що середній розмір підвищення складе 255 гривень.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева нагадав, що пенсійною реформою було передбачено автоматичну індексацію пенсій за новим принципом, який було закладено в самому Законі. Цей принцип передбачає два основні показники: 50 % рівня зростання інфляції за попередній рік і 50 % зростання середньої заробітної плати. Закон передбачав, що індексація проводитиметься щорічно, починаючи з 2019 року.

– На виконання Закону про загальнообов’язкове пенсійне страхування Урядом було визначено порядок і дату щорічної індексації, а саме з 1 березня 2019 року. Коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати, доходу, з якого було сплачено внески, становить 1,17. На 1 березня 2019 року пенсії будуть автоматично перераховані для 10 мільйонів 200 тисяч пенсіонерів, а середній розмір підвищення складе 255 гривень, – пояснив Андрій Рева. – Це не означає, що всі отримають однаково 255 гривень, адже кошти розподіляються відповідно до формули. Реальне підвищення відбудеться для 8 мільйонів пенсіонерів, але підвищення не буде меншим за 100 гривень.

Окрім цього, у березні-квітні 2019 року пенсіонери, які одержують мінімальну пенсію, отримають компенсацію за невиплачену індексацію в розмірі 2410 гривень.
– Чому саме така сума? Йдеться про додатковий ресурс, який було отримано від закону про «євробляхи», вперше в Україні шкідливе явище було повернуто на користь пенсіонерів. Звертаю увагу на те, що йдеться про підтримку для тих громадян, які мають повний страховий стаж, хто багато працював, але має низькі пенсії, – заявив Андрій Рева.

Читайте також: Найбільший фізкультурно-оздоровчий комплекс області відкрили в Краснограді. Фото

Тобто компенсацію заплатять тим пенсіонерам, які мають великий страховий стаж, але з причин низької зарплати не отримають проіндексованої виплати згідно із Законом. Для чоловіків страховий стаж має складати понад 35 років та 30 років для жінок, які вийшли на пенсію після 2011 року. Ті, хто вийшов на пенсію до 2011 року, отримають доплату за умови наявності 25 та 20 років страхового стажу для чоловіків і жінок відповідно.