Грошові перспективи українців

04.12.2016 11:10 Суспільство
Фото з соцмережі Фото з соцмережі
Як підвищення соцстандартів змінило оклади українців та коли чекати наступний валютний транш і зміни у валютному законодавстві.

Пішли вгору

З 1 грудня в Україні на 10 % зросли соціальні стандарти: прожитковий мінімум – до 1544 грн, мінімальна зарплата – до 1600 грн.

Підвищення соцстандартів потягне за собою перегляд у бік підвищення й інших виплат. Так, посадовий оклад працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки зросте на 150 грн – до 1335 грн. А ставки працівників освіти – на 260–450 грн. А вже з 1 січня освітяни отримуватимуть в півтора раза більше.

З початком наступного року на третину піднімуться й зарплати медичних працівників. А вже в грудні оклад медсестри зросте на 246 грн,  терапевта першої кваліфікаційної категорії – на 318 грн,  хірурга вищої категорії – на 363 грн.

Зросте на 117 грн у грудні й мінімальна пенсія, на 234 грн підвищиться мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника з військовослужбовців. На 193–333 грн збільшиться  мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та інвалідам – учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, на 208,9–239,9 грн – державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, на 254–316 грн – допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням. Також на 127–158 грн збільшилася допомога на дітей одиноким матерям (максимальний розмір), на 150 грн – допомога по догляду за інвалідами з психічними захворюваннями.

– У цілому в 2016 році за два етапи (з 1 травня і з 1 грудня) підвищення соцстандартів відбулося на 16 %. При цьому індекс споживчих цін на сьогодні складає 5 %. Тобто попри важку економічну ситуацію державні соціальні стандарти зростають темпами більшими, ніж інфляційні процеси в Україні, – підкреслив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. 

У проекті Держбюджету-2017 також передбачили підвищення соцстандартів. Мінімальна зарплата вже від 1 січня 2017 має становити вдвічі більше, ніж зараз, і сягне 3200 грн. Щоправда з урахуванням податків на руки громадяни отримуватимуть близько 2500 грн.

Разом з цим, наступного році близько 50 млрд грн міністерство соцполітики пропонує витратити на перерахунок пенсій для тих, кому він не робився з 2012-го. Таку позицію озвучив міністр соціальної політики Андрій Рева.

За словами Міністра, для того, аби отримати фінансовий ресурс для перерахунку пенсій, спочатку підняли рівень заробітних плат у бюджетній та небюджетній сферах.

– Заплановане підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 дозволить за рахунок відрахувань до Пенсійного фонду накопичити фінансовий ресурс для подальшого перерахунку пенсій, – підкреслив міністр.

Наразі у Мінсоцполітики розробляється законопроект, що дозволить осучаснити пенсії.  За словами Реви, осучаснення пенсій планувалося зробити у 2016-му, але не вистачило ресурсів. Тож це завдання планують вирішити у 2017 році. 

Прогнози щодо валюти

У Національному банку України почали працювати над зміною валютного законодавства. Бо й досі валютне законодавство регулюється безліччю нормативних актів, зокрема, застарілим декретом Кабінету Міністрів України від 1993 року.

– Буде створено новий закон, який ми поки попередньо назвали Закон України «Про іноземну валюту». Він і буде основним законодавчим актом, регулюватиме роботу валютного ринку, – наголосив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Новий закон створюється за підтримки Єврокомісії, його представлять у другому кварталі 2017 року. За словами експерта, це буде просте і зрозуміле законодавство і валютне регулювання.

– Обмеження, які зараз діють, зокрема ліцензування деяких видів валютних операцій, реєстрація кредитів від нерезидентів, встановлена законом норма повернення валютної виручки, будуть із закону винесені на підзаконний рівень, що дасть можливість НБУ оперативно використовувати інструментарій відповідно до стану платіжного балансу і кон’юнктури ринку, – підкреслив Чурій.

Подальша валютна лібералізація залежатиме від стабільності макроекономічної ситуації, продовження співпраці з МВФ, імплементації принципів BEPS, стабільної фінансової системи.

А от щодо чергового траншу від Міжнародного валютного фонду, то за прогнозами Чурія, він, швидше за все, прийде в Україну наступного року.

Поки що прогноз по резервах враховує отримання від МВФ 1,3 млрд дол. у грудні, але вікно для можливості звужується, і якщо бюджет не буде прийнято на початку місяця, до кінця року вже не буде можливості отримати кошти.

Проте, як зазначив Чурій, у Нацбанку оптимістично дивляться на можливість отримання траншу.

– Швидше за все, це станеться не в цьому році, але у нас немає ніяких альтернатив. Розмови про те, що ми можемо обійтися без МВФ, це дурниця. Для нас принциповим є продовження співпраці, а отримаємо ми транш у кінці цього або на початку наступного року – байдуже, – підкреслив заступник голови НБУ.

На кінець листопада золотовалютні резерви України склали 15,3 млрд грн.

Мирослава Кольцова

Автор: Администратор сайта