Гусарівське дитяче царство

16.01.2017 11:20 Суспільство
Фото Балаклійської РДА Фото Балаклійської РДА
Кілька десятків років у Гусарівці вихованням малечі займалися лише батьки, бабусі, дідусі. Та вже на початку цього року ситуація змінилася – у селі з’явився дитячий садок. Тепер місцеві дітлахи та малеча із сусідньої Волобуївки отримуватимуть дошкільну ос

Новорічний подарунок

Що таке дитячий садок у Гусарівці, що на Балаклійщині, давно забули. За часів незалежності України тут його ніколи й не було. Та 10 січня у дошкільнят нарешті з’явилася своя територія. Це стало святом для всієї громади, бо коли з’являються такі заклади, це свідчить, що село живе і розвивається. Тож гостей на цьому святі було багато.

– Відкривати подібні заклади для дітей, мабуть, найприємніша місія, – зазначив під час урочистостей голова Балаклійської райдержадміністрації Степан Масельський. – Ми добре знали про проблему дошкільної освіти в Гусарівській сільській раді. Разом ми зробили все можливе, щоб наші дітки змогли відвідувати дитячий садок.

Відкриттю довгоочікуваного садка передувала копітка робота тривалістю в майже рік. Спочатку складання проектно-кошторисної документації, тендери, а потім реконструкція будівлі. Дошкільний заклад відкрили на базі місцевої школи і утворили НВК.

– Раніше будувалися потужні школи – за масштабами та за площею, зараз вони повністю не заповнені. Тому, починаючи з 2015 року, ми почали у школах відкривати садки, створювати навчально-виховні комплекси, – розповідає начальник відділу освіти Балаклійської райдержадміністрації Світлана Швід.

Жінка сама родом з цих країв і каже, що садка в селі понад 30 років не було. Той, що колись був, закрився в непростий «перебудовний» час. Останні роки потреба в дошкільному закладі була дуже гострою. У селі з’явилося потужне сільськогосподарське товариство СТОВ «Гусарівське», а разом з ним – і робота в багатьох батьків, проте малих дітей нікуди було дівати.

До речі, необхідність садка розуміли й на підприємстві, тому також взяли участь у його створюванні. За кошти товариства, а це близько мільйона гривень, улітку в НВК зробили новенький сучасний харчоблок. А вже за кошти районного бюджету придбали посуд.

Після оновлення харчоблока закипіла робота з реконструкції будівлі й облаштування приміщення для потреб малят. Замінили дах, зробили капітальний ремонт, перепланування, санітарні вузли й багато іншого. Підготовлено ошатні групові приміщення, медичний кабінет, оснащені відповідно до сучасних санітарно-­гігієнічних вимог. Закупили сучасні меблі та новенькі іграшки. На все це з місцевого та районного бюджету було витрачено 3 млн грн.

– Дошкільний підрозділ розрахований на групу – 25 діточок. Пріоритет віддаємо дітям чотирьох-шести років, щоб вони були підготовлені до школи, але брали й діточок із 3,5 року, – каже Світлана Швід.

Підвезення дітей і педагогів до Гусарівського НВК здійснюватиме новий сучасний шкільний автобус, який було куплено у 2016 році. У ньому 31 посадкове місце, кожне з яких має паски безпеки. У дорозі дітей супроводжує асистент-вчитель.

Міжнародна співпраця

За розв’язання проблем дошкільної освіти в Балаклійському районі взялися ґрунтовно. За останні два роки в районі було створено шість навчально-виховних комплексів. Так, з вересня 2016 року свої двері для малечі відкрив садок на базі Балаклійського НВК. Створення цього закладу співфінансували місцева, районна влада та дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ.

– Ми провели реконструкцію приміщення, а фонд допоміг із меблями, різним обладнанням та інвентарем. Зараз у Балаклійському НВК отримують дошкільну освіту 60 малюків, – розповідає далі Світлана Швід.

СКЛАДАТИ ЗНО БУДУТЬ НЕ ТІЛЬКИ ВИПУСКНИКИ ШКІЛ ХАРКІВЩИНИ

Окрім Балаклії та Гусарівки, НВК з’явилися ще й у Шевелівській, Протопопівській, Савинській та Пришибській громадах. У планах – відкриття дитячого садка у Бригадирівці. Цей проект район також втілюватиме в життя за підтримки ЮНІСЕФ.

– За останні два роки дошкільна та шкільна освіта добре підтягнулися. У районі з’явилися 12 нових шкільних автобусів. Залишилися одиниці населених пунктів, де немає садків, у більшості з них і дітей дошкільного віку небагато. Таких діточок шкільні автобуси підвозять до сусідніх сіл, де є НВК чи садки, – зазначає Світлана Швід. – Наразі проблема черг у дитячі садки в районі гостро не стоїть.

Щоб розав’язати проблеми освіти, Балаклійщина співпрацює зокрема з міжнародними донорами. Район наближений до зони АТО і прийняв велику кількість переселенців.

Наразі тут отримують дошкільну і шкільну освіту понад 200 дітей з Луганської та Донецької областей.

– ЮНІСЕФ нам також допомагав у придбанні спортивного обладнання для шкіл району. А після зими на базі балаклійської школи № 1 плануємо відкрити дитячий спортивний майданчик зі штучним покриттям, – обіцяє головна освітянка району.

А завдяки польській допомозі у трьох школах з’явилися сучасні меблі та шкільний інвентар. Допомагає дітям Балаклійщини й Німеччина. Завдяки місії GIZ у балаклійській школі № 2 було проведено заходи з енергозбереження – замінено старі вікна й двері. Зараз німецький уряд допомагає садкам з меблями.

До речі, німці допомагають не тільки Балаклійщині, так, нещодавно з’явилися сучасні меблі й у садках Первомайського.

У тему

Уже рік на базі Балаклійського ДНЗ № 7 працюють групи для дітей із затримкою психічного розвитку. Як правило, якщо такими діточками займаються спеціалісти (дефектологи, психологи), то до школи вони вирівнюються і потім навчаються у звичайних класах.

Малеча з проблемами мовлення відвідує спеціалізований логопедичний садок, у якому навіть є нічна група.

На базі трьох дитячих садків працюють ясельні групи, куди дітей приймають з двох років.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта