Історія одного надзвичайно чистого містечка. Як об'єдналися люди

21.05.2014 11:29 Суспільство
Мешканці міста Південного в Харківському районі вже кілька місяців поспіль щовихідного влаштовують масштабне прибирання.

Люди об’єдналися у своєрідний клуб за інтересами й почали своїми силами наводити лад у рідному місті.

Серед активістів найбільше молоді

– Південне раніше вважалося курортним містом. У нас повітря, як у Кисловодську. До нас люди відпочивати приїздили, працювали дитячі табори, – розповідає мешканець Південного й один з організаторів ініціативної групи з благоустрою міста Микола Малишев. – Але в останні роки ситуація змінилася. Територія занедбана, кругом сміття. Тож у мене народилася ідея закликати містян самим узятися за наведення ладу в Південному.

Чоловік згадує, що перших активістів шукав серед знайомих. Комусь телефонував, інших запрошував у соціальних мережах. Поміж друзів знайшлося багато небайдужих. Для того щоб залучити на перший суботник більше людей, вирішили зробити спеціальні листівки-запрошення. Розповсюдити їх планували на автобусних зупинках і в торгових центрах.

– Листівки спочатку збиралися друкувати вдома на принтері. Мій друг зробив макет і роздрукував кілька примірників. Так сталося, що їх побачив ще один мій приятель. Він здивувався, що листівки не кольорові. У результаті ми спільними зусиллями зібрали потрібну суму, і запрошення таки вдалося надрукувати в кольорі, – згадує Микола Малишев.

Городяни потроху долучалися до підготовки, і вже 5 квітня було проведено перший суботник. Прибирали територію біля місцевого ставка: розчистили прибережну смугу від бур’янів, винесли сміття. Тоді зібралося близько 50 активістів. Переважна більшість – молодь.
24-річна Ольга Костіна стала однією з перших, хто погодився на участь у суботнику. Як розповідає дівчина, вона й сама давно хотіла організувати щось подібне, але не вистачало рішучості.

– На суботник мене в соціальній мережі запросив колишній однокласник. Ми з моїм хлопцем відразу погодилися, тому що завжди були зацікавлені в розвитку міста й у волонтерській діяльності, – каже Ольга Костіна.
Тепер дівчина – постійна учасниця таких заходів. Активістка пішла ще далі, вона планує організувати в Південному цілий клуб.
– Хочеться об’єднати молодь, організувати якесь місце, де можна зустрічатися за інтересами. Наприклад, клуб здоров’я. Ну, це, звичайно, у перспективі. Адже для цього потрібні кошти, – ділиться мріями дівчина.

Горіховий гай замість смітника

Спільними зусиллями жителі Південного вже підготували до початку сезону пляж біля ставка, довели до ладу футбольне поле, цвинтар, розпочали прибирання лісосмуги. Організатори зізнаються, що роботи ще дуже багато. Наприклад, прибирання того ж лісу, за попередніми підрахунками, може зайняти цілий рік. Є в активістів Південного й менш масштабні плани. Так, найближчим часом люди хочуть зробити майданчик для гри у пляжний волейбол, розбити клумби біля футбольного стадіону, а також посадити горіховий гай на в’їзді в місто – там, де колись було сміттєзвалище.

– Це ідея старшого покоління. Пенсіонери самі до нас звернулись по допомогу. Жінки пообіцяли накопати близько 150 саджанці, – розповідає Микола Малишев. – Це треба зробити найближчим часом, адже потім садити дерева буде вже запізно.
Для того щоб вирішити, яку територію приводитимуть до ладу наступною, у соціальних мережах проводиться голосування. Більшість визначає місце й час зборів. Зазвичай суботники проводять через тиждень, адже в усіх учасників руху є власні справи, і щотижня виділити окремий день досить складно.

– Не обов’язково приходити на суботник на цілий день. Є люди, які заходять на годину чи півгодини. Є такі, які нічого не роблять, але приносять щось корисне. Наприклад, ту ж розсаду для квітників чи саджанці. Годиться будь-яка допомога, – запевняє організатор.

Поза політикою

Зазвичай на суботники збирається близько 30 активістів. Найменше, за словами Миколи Малишева, було 11 чоловік, найбільше – з півсотні. Чоловік наголошує: їх ініціативу ніхто не підтримує і не фінансує. Не представляють вони й інтереси ніякої політичної сили. Усе побудовано на особистій ініціативі.

– Наприклад, були нам потрібні інструменти для прибирання сміття. Тож люди самі купили їх, і зараз ці граблі зберігаються в місцевому спортивному клубі, де нам виділили невеличку кімнату, – пояснює Микола Малишев. – Хтось приніс свою лопату, другий – мішки для сміття, третій – рукавички. Так і живемо.

– Особисто для мене основним фактором того, щоб приєднатися до руху, стала безпартійність організації, – розповідає житель Південного Микола Панькін. – Мені не шкода витратити дві – чотири години на тиждень для того, щоб можна було прогулятися чистим містом, зайти на турнік. Крім того, така роботою ми даємо приклад молоді, яка ввечері сидить з пляшкою пива в руці та сигаретою в зубах.

Зацікавленість у роботі активістів виказала вже й місцева влада, пообіцявши свою підтримку. Наприклад, тепер на час проведення суботників мерія виділяє їм сміттєвоз. Подбали організатори руху і про те, щоб офіційно узаконити свою діяльність. Цього тижня Микола Малишев отримав документи щодо заснування громадської організації «Моє місто Південне». Поки що в ній лише чотири члени, але все ще попереду.
– Я думаю, люди будуть активно записуватися. Раніше цього не можна було зробити, адже документів не було. Утім, у наших групах у соціальних мережах до 300 учасників, – висловлює свою думку Миколай Малишев. – І з кожним тижнем нас стає все більше.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №59 від 17.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта