Ізюмські депутати обрали секретаря міської ради

02.12.2015 08:20 Суспільство
На фото: Артем Ердаларян На фото: Артем Ердаларян
Після десятиденної перерви продовжила роботу друга сесія Ізюмської міської ради. Початок пленарного засідання теж був бурхливим.

Розпочалося з дискусії довкола легітимності прийнятих напередодні рішень. Як стало відомо з інформації члена Ізюмської територіальної виборчої комісії Віктора Бояринцева, ряд новообраних депутатів не були своєчасно зареєстровані, а тому формально не мали права отримувати тимчасові посвідчення, а тим більше брати участь у роботі сесії.

Аби вийти з цієї колізії, депутати вирішили повернутися до «статусу кво», затвердивши зміни до порядку денного. Першим його пунктом стало прийняття Регламенту роботи міської ради сьомого скликання. Депутат Володимир Мацокін розповів про основні зміни, напрацьовані робочою групою. Вони стосувалися, перш за все, участі в пленарних засіданнях представників від громади. Для заяв, оголошень і звернень замість звичних 20 хвилин запропоновано було півгодини. Встановили також норму для оприлюднення проектів рішень: їх розміщуватимуть на офіційному сайті м. Ізюма за двадцять календарних днів до розгляду. Погодилися з тим, що нормативно-правові акти, а також рішення про скликання сесій будуть оприлюднені не лише в міськрайонній газеті, а й в інших засобах масової інформації. Для цього застосовуватиметься навіть електронна пошта та SMS-ки.

Народні обранці розглянули пропозицію, яка стала каменем спотикання під час першої частини пленарного засідання. До Регламенту внесли компромісну норму щодо кадрових питань. Міський голова відтепер постійно інформуватиме міську раду про те, кого взяли на роботу, кого звільнили. Депутати погодилися і з кількістю постійних депутатських комісій. Замість п’яти, як передбачалося у проекті, вирішено було сформувати шість. Але якщо склад більшості було означено, питання щодо комісії по законності, правопорядку та депутатській діяльності так і залишилося відкритим.

В обговоренні активну участь взяли депутати Олександр Шук, Олександр Явдокименко, Олександр Божков, Сергій Понімаш, Валерій Гелла. Саме вони задавали тон дискусії, виступали, давали пропозиції щодо процедурних питань. Після детального обговорення правовий документ все ж таки прийняли.

Чи не найважливішим серед кадрових питань було обрання секретаря міської ради. Депутати створили лічильну комісію на чолі з Анатолієм Фомичевським, обговорили процедуру таємного голосування. Спершу на цю посаду було запропоновано депутата від партії «Нові обличчя» Михайла Іщука. Але коли за цю кандидатуру голоси віддало сімнадцять народних обранців при вісімнадцяти необхідних, Валерій Гелла, представник від партії «Відродження, одразу запропонував на цю посаду від групи 17 обранців депутата Артема Ердаларяна, голову міськрайонної вірменської громади. Як стало відомо, цю кандидатуру підтримало 18 народних обранців. Цього було достатньо для призначення Артема Гнуновича секретарем міської ради.

Після цього робота депутатів набула дещо злагодженішого характеру. Почалося жваве обговорення кандидатур заступників. Питаннями комунальної власності, ЖКГ та енергозбереження міський голова Валерій Марченко запропонував опікуватися депутату Михайлу Іщуку. Відкритим голосування сесія підтримала цю кандидатуру. Без обговорення та зауважень затвердили депутата Костянтина Петрова на посаду заступника міського голови з питань економічної політики та інвестицій. А от стосовно посади заступника з гуманітарних питань виникло чимало запитань. Зокрема, депутата Олександра Явдокименка цікавило, чому цю посаду спершу хотіли скоротити, а тепер – ні. Міський голова Валерій Марченко пояснив, що нинішня ситуація потребує саме такого підходу. Тож сесія більшістю голосів підтримала кандидатуру Володимира Мацокіна.

Після тривалих та емоційних обговорень було затверджено і новий склад виконавчого комітету міської ради. Сюди увійшло 16 представників різних сфер діяльності. Слід сказати, що це було компромісне рішення. Спершу пропонувалося 15 чоловік. Однак під час обговорення виникло чимало запитань. Голови трьох депутатських комісій повідомили, що не підтримуватимуть кандидатуру Олени Турчин. Була пропозиція ввести до складу міськвиконкому Максима Штельмаха, представника партії «Нова держава». Проголосували списком (додається). Крім того, було затверджено структуру апарату міськвиконкому. Три посади депутати оптимізували.

Врегулювавши більшість кадрових питань, депутати взялися за господарські справи. Було ухвалено ряд рішень, пов’язаних із змінами до бюджету.
Не обійшлося без технічних нововведень. Вперше за всю історію проведення сесій, у залі засідань було встановлено відеокамери. Відтепер кожен ізюмчанин має можливість слідкувати за ходом пленарних засідань міської ради в режимі оnline.

М. Калюжний

Автор: Администратор сайта