Харківщина показала Володимиру Гройсману децентралізацію

01.12.2015 14:41 Суспільство
Завдяки фінансовій децентралізації бюджет Харківської області збільшився на 4 млрд грн. Але щоб реформа децентралізації запрацювала на повну, ще потрібні законодавчі зміни.

Рекордні суми 

Цього року місцеві ради Харківщини отримали безпрецедентні кошти для свого розвитку. Податки, що залишились на місцях, замість того щоб йти до держбюджету, дозволили розвивати соціальну сферу. Із результатами бюджетної децентралізації в області ознайомився головний ініціатор реформи – голова Верховної ради України Володимир Гройсман, який приїхав на Харківщину з робочим візитом.
Як розповів губернатор Харківщини Ігор Райнін, цього року в бюджет області додатково надійшло 4 млрд грн.
– Це, наприклад, дозволило нам спрямувати в цьому році рекордні 70 млн грн на фінансування медичної сфери, зокрема, на покращення матеріально-технічної бази закладів. Ми відремонтували у 2015 році всі обласні лікарні, зараз плануємо створити на базі обласної лікарні сучасний центр кардіохірургії. На наступний рік ставимо завдання відремонтувати лікарні в районах. Але найважливіше те, що завдяки змінам до Бюджетного та Податкового кодексів бюджети невеликих міст і селищ отримали безпрецедентні кошти для свого розвитку, – наголосив голова ХОДА.
Одним із яскравих прикладів реалізації реформи став Чугуїв: бюджет міста зріс порівняно з минулим роком майже на 40 % – з 49 млн до 68 млн грн. Завдяки цим майже 20 млн грн була покрита кредиторська заборгованість по тих об’єктах, які були виконані у місті в минулому році. Також за ці кошти «реанімували» частину дороги, а також виконали ремонт на дільниці сімейного лікаря і в дитячих садочках, а в одному з мікрорайонів міста побудували спортивний майданчик.
– Також у нас тепер є фінансова можливість на умовах співфінансування отримувати гранти від міжнародних організацій. 2015 року на ці кошти ми провели утеплення житлових будинків, виконали ремонт дахів. Тобто завдяки цим коштам ми залучаємо в місто додаткові ресурси, – розповіла мер Чугуєва Галина Мінаєва.

Проблеми "перехідного віку"
Але, як і водиться у перехідний період, місцеві громади стикаються і з проблемами. Наприклад, серйозною проблемою для Чугуєва є те, що майже 400 дітей не охоплені дошкільною освітою. Цьогоріч власними силами в школах вдалося організувати сім груп подовженої дня, на що знадобилося 161 тис. грн.
Керівники області порушили перед Володимиром Гройсманом питання невиконання державою своїх повноважень, зокрема незабезпечення школярів підручниками для 4 класу. Як підкреслив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, цьогоріч із місцевих бюджетів області на виконання повноважень держави було спрямовано 220 млн грн. На думку Володимира Гройсмана, такого не має бути. Базовий рівень має забезпечуватися державою. Він підкреслив, що слід дуже зважено підходити до формування освітньої та медичної субвенцій. Керівники територій повинні доводити свою позицію, аби громади в наступному році не постраждали.
Говорячи ж про підручники, він зазначив, що на цю статтю видатків Парламент виділив135 млн грн.
– Важливо, щоб цей інструмент якісно використовувався. Очевидно, що в Харківській області бюджетна децентралізація діє, громади отримують додатковий ресурс і на місцях можуть вирішувати ті питання, які вважають за найбільш нагальні, – зазначив голова Верховної Ради.

Європа пройшла – й Україна пройде
Своє бачення децентралізації спікер Верховної ради доніс і молоді. У Харківському національному економічному університеті він зустрівся зі студентами і прочитав їм лекцію.
– Ми розпочали великий процес децентралізації, але за кожну реформу потрібно боротися. Децентралізація – реформа, через яку проходили всі європейські країни. Тож нам треба йти далі, утверджувати цю реформу, оскільки вона є ключем до успіху країни, – зауважив голова Парламенту. – Чи можна в нинішніх умовах побудувати якісну систему освіти, або ефективну економіку? Ні. Тому що у нас все переплутано. Дуже важливо, щоб усі повноваження були розосереджені по рівнях влади.
Голова Верховної Ради також зауважив, що час брати вже на себе відповідальність і обов’язки, а не чекати згори команди, що робити.
– Дуже важливо, щоб сама система управління нашою державою була адекватною тим викликам, які стоятимуть перед нами. Але сьогодні система влади є недосконалою. Настав час змінити пострадянську централізовану систему на нову, яка дозволить кожному приймати рішення, брати на себе відповідальність і, найголовніше, будувати власне життя. Для цього потрібні повноваження, щоб приймати рішення на місцях, а не в Києві, кошти, виділення яких не залежить від влади в столиці, та відповідальність влади на місцях, – зазначив Володимир Гройсман.
За словами голови Верховної Ради, щоб закон про децентралізацію запрацював на повну силу, необхідно прийняти низку змін до Конституції. Але коли це буде, до Нового року чи після – невідомо.
– Ми маємо час для прийняття рішення остаточного. Зараз ще йдуть консультації. Як тільки це рішення буде готове до винесення в зал, я повідомлю окремо, – наголосив він.
Плашка» Цього дня Володимир Гройсман разом з губернатором області Ігорем Райніним, головою облради Сергієм Черновим і ректором ХНЕУ ім. С. Кузнеця Володимиром Пономаренком взяв участь в урочистому відкритті нового корпусу університету. Семиповерхову башню з годинником на даху в Харкові вже нарекли місцевим «Біг Беном». Відкриття оновленого приміщення приурочили до 85-річчя вишу.
Олександр Гаркавець, Христина Островська, кореспонденти

Автор: Администратор сайта