Найбільш небезпечне житло у Харкові. У ТОП потрапили висотки

14.07.2015 06:00 Суспільство
Фото: stroyobzor.ua Фото: stroyobzor.ua
Багато висоток міста та області незахищені перед пожежею через «хазяйновитість» власників квартир. Тож пожежники готуються до інспекційних рейдів.

Трагедія на нафтобазі під Києвом «увімкнула» термінові перевірки по всій Україні, причому не тільки промислової зони, але й житлового фонду. В зону ризику потрапили багатоповерхівки. Картина, «намальована» пожежниками Харківщини, зовсім не радісна.

На сьогодні в області експлуатуються 699 будинків висотою 26,5 м і вище, з них 664 — жилий фонд, де мешкає понад 493 тис. громадян. У багатьох висотках відсутня належна протипожежна система. Протягом останніх п’яти років на зазначених об'єктах відбулося 317 пожеж, загинуло 9 чоловік, збитки склали понад 6 млн 406 тис. грн.

У Головному управління ДСНС у Харківській області зазначають, що питання забезпечення пожежної та техногенної безпеки з утримання систем вони постійно контролюють. Уже відновили 224 пожежні крани системи внутрішнього протипожежного водопостачання (замінили труби, гумові ущільнювачі тощо), 16 систем димовидалення та підпору повітря в житлових будинках міста. Лише за перше півріччя цього року виконано поточний ремонт шести систем протидимного захисту. Але всі ці надбання — крапля в морі. Лише силами пожежників загрозу не усунути.

- Незважаючи на проведену роботу до теперішнього часу в 478 будинках системи протипожежного захисту не працездатні, що становить 68,4 % від загальної кількості обладнаних. У 508 (72,7 %) будинках системи протипожежної автоматики зовсім не обслуговуються. З 713 систем димовидалення 385 знаходяться в непрацездатному стані. З 729 систем підпору повітря 321 непрацездатна. 45 % пожежних кранів знаходиться в несправному стані, - зазначив під час наради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Харківській облдержадміністрації начальник управління державного нагляду та контролю Головного управління ДСНС Сергій Колосовський.

Окрім цього він зазначив, що роботу підрозділів під час гасіння пожеж та рятування людей суттєво ускладнює перепланування мешканцями будинків тамбурів, коридорів, холів, захаращення різними меблями та іншим обладнанням шляхів евакуації. Тому інспектори організують роботу з очищення підвалів і технічних поверхів від сміття, звільнятимуться доступи до пожежних кранів.

Пожежну проблему висоток загострює й нестача спеціальної техніки у надзвичайників. Рятувальники зазначають, що на цілий Харків є тільки одна автодрабина довжиною 50 м. Знаходиться вона у Салтівському житловому масиві, адже там найбільше будинків, вище 9 поверхів.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта