Харківській ТРК пропонують об'єднатися з Полтавською та Сумською

11.07.2014 12:28 Суспільство

Як пояснив «СК» гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, механізм реорганізації обласних телерадіокомпаній ще на стадії розробки.

До складу робочих груп, які займатимуться цим питанням, обов’язково ввійдуть представники обласних телекомпаній. Проте вже зараз ясно, що утримання 26 регіональних каналів сьогодні точно не входить у плани Міністерства фінансів України. На думку самого Зураба Аласанії, кількість працівників у телекомпаніях має скоротитися. Залишитися мають тільки ті люди, які дійсно уміють та хочуть працювати. Адже штати обласних телекомпаній аж надто роздуті, усього у країні в них працює понад 10,5 тис. осіб.


Читайте також: Реформа державного ТВ для обласних компаній. У Харкові пропонують своє бачення
                      Суспільне ТВ і державне: у чому різниця. Коментар гендиректора НТКУ Зураба Аласанії

– Стосовно Харківської телерадіокомпанії та телекомпаній інших областей, схема випливає приблизно така: імовірно, доведеться повернутися до добре забутої старої системи, коли діють великі регіональні центри, – пояснює Зураб Аласанія. – Харківщина може об’єднатися із Сумською та Полтавською областями. І от такі п’ять-шість центрів по країні могли б змінити систему на краще.

Згідно із Законом, усі обласні (регіональні) канали ввійдуть до складу Суспільного. За словами Зураба Аласанії, вони матимуть включення в певний час – наприклад, у прайм-тайм з 18.00 до 21.00. Усього по 4–6 годин на день. Крім того, обласні телекомпанії зможуть, якщо захочуть, виробляти медіапродукцію для центрального каналу, яка матиме всеукраїнську тематику.

За словами Зураба Аласанії, після реформи, що передбачає децентралізацію влади, регіони цілком можуть створити власне громадське телебачення (відрізняється від Суспільного тим, що обмежене певними територіальними рамками і транслюється для певної громади). Адже податків на місцях залишатиметься більше, а отже, громади матимуть більше коштів для реалізації якихось своїх потреб, у тому числі і створення свого каналу.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 82 від 10.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта