Коли летить каміння та "коктейлі Молотова". Способи порятунку

31.03.2014 12:22 Суспільство
http://www.visti.ks.ua/ http://www.visti.ks.ua/
У разі, коли мирна маніфестація перетворюється на масові заворушення, як зброя виступає те, що доступно без попередньої підготовки:

фізична сила, палиці, бити, дубини, камені, найпростіші запальні пристрої, петарди та інші нехитрі пристосування. Одне з найбільш популярних, доступних і небезпечних знарядь, яке трапляється під руку, − це каміння. Єдине точне попадання може легко призвести до важких травм або навіть загибелі. Порятунок від попадання каміння один: закрити голову руками, зігнутися і бігти в укриття.

Читайте також: Як вижити у натовпі. Стратегія самозбереження

Добре, якщо під рукою знайшлося щось на кшталт портфеля, рюкзака, іншої речі, якою зручно закритися як щитом. У разі, якщо ви − випадкова ціль, визначте зону ураження і постарайтеся розійтися з основною мішенню атакуючих максимально швидко. Гірше, якщо розлючений натовп прагне нанести каліцтво персонально вам або групі людей, до якої ви долучилися. У такій ситуації розривайте дистанцію з противником, ховаючись за стінами, автомобілями, спорудами. Завжди погана ідея − бігти по прямій.

– Найгірше, коли в ході масових заворушень починають використовуватися запальні або вибухові пристрої, − коментує Олександр Березан. − По перше, їх поява означає, що учасники зіткнень готові до найжорстокішого розвитку подій. По-друге, цей розвиток подій може легко торкнутися і вас як їх свідомого чи випадкового учасника.

Один із найнебезпечніших інструментів ураження, доступний без особливої підготовки, це «коктейль Молотова». Інформація про те, як його зробити, зараз доступна кожному, і саме тому  поява таких "коктейлів" при вуличних зіткненнях вже не сюрприз. У разі, якщо вміст пляшки потрапив на одяг, потрібно негайно скидати його, навіть не замислюючись про те, щоб загасити на собі. Втративши піджак або куртку, ви маєте шанс врятувати здоров’я та життя. До того ж, дуже часто використання «коктейлю Молотова» з боку демонстрантів означає, що жорсткі заходи розпочнуть застосовувати і спецпідрозділи міліції.

Вихід простий і зрозумілий: тікати, шукати місця меншої концентрації натовпу і ескалації насильства. У цій ситуації дуже важливо не тільки зберегти спокій, а й раціонально пересуватися серед натовпу.

Рухайтесь повільно, разом з основним потоком, не переганяючи та не розштовхуючи оточуючих. Тримайте руки зігнутими в ліктях перед грудьми і притиснутими до тіла, щоб захистити себе від перелому ребер. Якщо вас декілька – вишикуйтесь клином. Стурбованих і панікуючих сусідів пропускайте вперед. Пересувайтесь у натовпі по дотичній або по діагоналі, в жодному разі не йдіть напролом проти течії людей, особливо коли ви один. Не дивіться в очі сусідам, щоб не спровокувати конфлікт з особливо «гарячими головами», та й не опускайте очі – це також сприймається негативно. Краще спрямувати погляд на ділянку підборіддя або шиї оточуючих. Дитину візьміть на плечі. Можна створити для дитини «капсулу» з двох дорослих, повернувшись одне до одного.

У жодному разі не можна падати в щільному натовпі під час його руху. Ризик бути затоптаним − більш ніж реальний. Утім, якщо ви втратили рівновагу й опинилися під ногами людей, зігніть руки та захищайте ними голову, зігніть ноги та підтягніть їх до живота. Піднімайтесь швидко, під час підйому спирайтесь на ноги, по можливості за допомогою однієї руки. Це має бути ривок, а не повільний упор на руки. Піднімайтесь від землі в напрямку руху натовпу.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта