Куди найчастіше їдуть шукати притулку переселенці з Донбасу. Карта Харківщини

22.09.2014 11:09 Суспільство
http://procherk.info http://procherk.info

За приблизними підрахунками зараз на Харківщині перебуває близько 53 тисяч переселенців з Донбасу.

На початку вересня переселенці із зони АТО стали активніше звертатись до різних державних установ та органів державної влади Харківщини. Станом на 2 вересня кількість звернень досягла 67,5 тисяч. У Харківській обласній державній адміністрації, де створено регіональний координаційний штаб із допомоги переселенцям, пов’язують це із зростанням напруженості на Донбасі та з початком нового навчального року, який привів на Харківщину учнів і студентство. За інформацією заступника губернатора Юрія Георгієвського, усі служби наразі функціонують у режимі додаткових навантажень і позаштатної роботи. Так само напружено працюють і волонтери. А тим часом у районах області своїми силами намагаються допомогти тим, хто вимушений був полишити рідну домівку.

Природно, що найбільше переселенців з Донбасу перебувають зараз у Харкові. За даними Харківської міськради, лише на обліку в медичних закладах обласного центру перебувають понад 13 тисяч приїжджих громадян. Крім того, 4,5 тис. дітей із зони АТО прийнято до харківських шкіл і 1000 малюків – у дитячі садки.

Що стосується районів області, то найгостиннішими стали прикордонні райони, або ті, через які йдуть залізничні магістралі. Наприклад, у Барвінківському районі зареєстровано 2969 осіб (приблизно 920 не зареєструвалися), у Борівському – 2535, Балаклійському – 1354 (та ще близько 440 осіб незареєстровані), Ізюмському – 659. Приблизно по 500 переселенців зареєструвалися у Близнюківському,  Вовчанському, Дергачівському, Зміївському, Краснокутському, Куп’янському та Харківському районах. А от найменше таких осіб зареєстровано у Коломацькому (35) та Зачепилівському (128) районах.

Ці цифри постійно змінюються, адже частина переселенців повертається додому, а частина – прибуває з гарячих точок.

Приїжджають до нашого регіону як сім’ями, так і поодинці, організованими групами або самостійно. Як правило, жінок-переселенців удвічі більше, ніж чоловіків. Приміром, на Борівщині зареєстровано 585 чоловіків і 1325 жінок. Також приїжджають люди похилого віку, пенсіонери, інваліди. Також в області нараховується 3947 дітей. З них більше 1500 дітлахів влаштовано до дошкільних та шкільних закладів. А ще за цей час у Харківську область із зони АТО приїхали 683 вагітні жінки, з них 253 уже народили (261 дитину).

Усім потрібна турбота та соціальна допомога, а найбільше – робота, житло і влаштування дітей до шкіл і дитсадків. Більшість громадян, які приїхали із зони АТО, розселяються самостійно,  у родичів та знайомих. Тим, кому не вдалося це зробити, районні державні адміністрації  пропонують розселення у позаміських закладах оздоровлення і відпочинку, територіальних центрах, туристичних центрах, у гуртожитках. Приміром, у таборі «Прометей» у Куп’янському районі зараз проживають 89 осіб. Також сільські ради або місцеві мешканці безкоштовно надають приватні будинки для тимчасового проживання.

Христина ОСТРОВСЬКА, матеріал з газети “Слобідський край” №112 від 18.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта