Медиків планують штрафувати за липові лікарняні

11.10.2017 09:40 Суспільство
Фото: pl-ukr.net Фото: pl-ukr.net
Фонд соціального страхування України спільно з Мінсоцполітики готує відповідні законодавчі ініціативи.

Про них розповів «СК» очільник Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

— Ми фіксуємо багато зловживань при видачі листів непрацездатності, а це у свою чергу призводить до певних наслідків, - розповідає Євген Баженков. 

За його словами, загальна сума коштів, що йдуть на лікарняні з Фонду соцстрахування, складає близько семи млрд грн щорічно.

— Якщо є 1-2 % зловживань - це 100-200 мільйонів гривень щорічно, які можуть бути заощаджені Фондом, розповідає Євген Баженков. 

Тому Фонд соцстрахування спільно з Мінсоцполітики готує законодавчі ініціативи до Адміністративного кодексу та закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, згідно з якими, лікар, котрий видав листок непрацездатності безпідставно й незаконно, нестиме адміністративну відповідальність, а заклад, у якому він працює, — матеріальну відповідальність за незаконно витрачені кошти Фонду соцстрахування.

Читайте також: Сезон грипу відкрито: медики попереджають про зростання захворюваності

— Таким чином ми зможемо зробити крок назустріч людям, і кошти, які отримані від сплати ЄСВ, будуть використовувати ефективніше, — додав очільник Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Він уточнив, що відповідні зміни можуть бути зареєстровані як законопроект вже до кінця цього року. Ну а, власне, запрацювати на ділі зміни зможуть вже після їхнього затвердження народними депутатами та Президентом. А на це, за словами Євгена Баженкова, може піти «від декількох місяців до років, залежно від політичної волі».

Серед пріоритетних завдань Фонду Євген Баженков також назвав впровадження електронного реєстру лікарняних листів.

— Ідея полягає у тому, щоб взагалі відмовитися від паперового носія при оформленні листка непрацездатності. Лікар, який має право на застосування електронного цифрового підпису, входитиме до спеціального програмного забезпечення і готувати там лікарняний. Матиме до нього доступ і роботодавець. Можливо, це буде працювати у вигляді онлайн-порталів, на кшталт сучасних банківських програм.

Довідка.

За інформацією заступника головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної допомоги та експертизи тимчасової непрацездатності Обласної клінічної лікарні - Центру екстреної медичної допомоги та медицини катасроф Людмили Ющенко, кількість листків непрацездатності, виданих по Харківській області, за останній час знизилася. Якщо у 2014-му їх було видано більше 442 тис., то у 2016-му - 431 тис. Так само, за даними фахівця, знизилися показники інвалідизації. Первинний вихід на інвалідність за 2014-2016 роки склав 10 тис. працездатного населення.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта