Лікарням області нагадали про «зелені» та «червоні» списки

18.06.2018 12:19 Суспільство
Фото:obozrevatel Фото:obozrevatel
У рамках медичної реформи, коли фінансування лікарень відбуватиметься за конкретних результатів їх діяльності, уже з першого липня на заклади охорони здоров’я первинної ланки чекають суттєві зміни.

Про ці нововведення  під час Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування нагадав радник заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Олександр Галацан.

Фахівець розповів, що з першого липня вводяться так звані «зелені» та «червоні» списки пацієнтів.

«Зелені» складаються з осіб, які уклали декларації з лікарями, «червоні» із тих, хто ні, пояснює Олександр Галацан.


N. B. Якщо пацієнт перебуває в «червоному» списку, це не означає, що він позбавляється права вільно вибирати лікаря і повинен обслуговуватися тільки за місцем реєстрації. Це означає, що сама лікарня отримує менше грошей.


Нагадаємо, відповідно до реформування галузі, комунальним ЗОЗ надаються управлінська та фінансова автономії. І такі заклади мають перетворитися  у комунальні некомерційні підприємства. А вже той, хто став комунальним некомерційним підприємством, має відповідне табельне оснащення, уклав договір із Національною службою здоров’я, з першого липня отримуватиме від  держави 370 грн  на кожного громадянина, який уклав декларацію з лікарем, і 740 грн на кожну дитину менше трьох років. Той же заклад, який не уклав договір із службою, отримуватиме менше 240 грн на одну людину.

Так буде лише до 31 грудня 2018-го, попереджає Олександр Галацан. А вже із 1 січня 2019-го ЗОЗ, які не стали комунальними некомерційними підприємствами і не забезпечили укладання договорів між лікарями та пацієнтами, фінансуватися не будуть.

Щоправда, хвилюватися, що після 1 липня низка медзакладів, які поки не стали комунальними некомерційними та не уклали договори, не буде фінансуватися, не варто. Відповідно до постанови Кабміну про виділення субвенції місцевим бюджетам у понад два млн грн, вони отримають гроші. Однак, крайня дата для них 31 грудня 2018-го.

Важливо не допустити ситуації, коли припиниться фінансування первинної ланки у деяких  районах, які досі не прийняли рішення про створення комунальних некомерційних підприємств, звернувся до представників ОМС Олександр Галацан і повідомив, що таких районів у нас три.

Загалом, за його даними, із 36 Центрів первинної медико-санітарної допомоги уже 20 закладів (55,6 %) мають статус комунальних некомерційних підприємств. Ще 13 закладів на завершальній стадії перетворення.

Нагадаємо, рішенням Харківської обласної ради 44 комунальні медичні заклади області перетворені у комунальні некомерційні підприємства.

По темі:  Медичні заклади трьох районів переходять на новий механізм фінансування

Три райони області лідирують по укладанню декларацій із сімейними лікарями

 

Автор: Тетяна Василець