Літній гардероб відправляємо до шафи

11.11.2013 15:16 Суспільство
http://donilex.com/ http://donilex.com/
От і прийшов час ховати літні речі до шафи.

І якщо ви не збираєтеся на зиму втекти в теплі краї, з легким одягом та взуттям доведеться розпрощатися як мінімум на півроку. Аби зберегти улюблені сукні та туфлі в ідеальному стані, треба дотримуватись декількох простих правил.

На жаль, більшість речей під час зберігання псується. Винні в цьому пил і волога. Тому, перш ніж відправити одежинку до шафи, варто зробити генеральне прибирання. Розкладіть речі за типом і кольорами, все переперіть. Навіть найдрібніші непомітні плями через кілька місяців відіпрати буде практично неможливо. Крім того, речі, які хоч раз були одягнуті, до шафи відправляти не варто — вони можуть привернути моль, затхнутися та зіпсувати сусідні речі.

Після прання треба просушити одяг на свіжому повітрі кілька годин – дати вивітритися запаху порошку. Тепер найприємніше: сортувати і зберігати речі варто за типом тканин і фасонів.

Трикотажні речі люблять складатися

Трикотаж варто зберігати в складеному вигляді в шафі або валізі – на вішаках вони втратять форму. Бажано кожну річ покласти в окремий поліетиленовий пакетик, це вбереже її від пилу. Шафу варто провітрювати щотижня, валізу ж попередньо вистеліть газетами, щільною тканиною і теж відкривайте частіше. Джинс можна зберігати так само, як і трикотаж.

Одяг з легких матерій краще вішати

Речі з легких матерій треба зберігати на вішалці, підібраній за формою одягу. Сховайте сукні в полотняні мішки темного кольору – так вони не втратять колір. Поли довгих речей перекиньте через вішалку.

Піджаки та костюми краще повісити на об’ємні вішалки, де речі зможуть «дихати». Бажано зверху вдягти чохол. Перевіряйте всі блискавки і кишені – вони мають бути закриті. Якщо у вас небагато місця для зберігання речей, то складайте їх роликами. Щодо вішалок, то тут важливо залишити трохи вільного простору.

Літнє взуття захистіть від сонця

Основне правило сезонного зберігання взуття — убезпечити його від сонячних променів. Адже ультрафіолет є каталізатором реакції окислення багатьох деталей, у першу чергу з полімерних матеріалів. Бажано регулярно провітрювати місця зберігання взуття. В закритих приміщеннях можуть завестися комахи (моль, жук шкіроїд), а також пліснява.

У святкове, особливо лаковане, взуття необхідно вставляти спеціальні розпрямляючі пружинні колодки, вони можуть бути дерев’яними, пластмасовими або металічними. Туфлі краще ще й загорнути в папір.

Перш ніж відправити улюблені босоніжки та туфлі на полиці, помийте, просушіть і підфарбуйте їх, якщо в цьому є необхідність. Потім – продезінфікуйте зсередини. Для цього можна використовувати спеціальні засоби, що продаються у взуттєвих магазинах, або оцет. Можна змочити ватний тампон оцтовою есенцією і помістити всередину взуття, потім покласти пару в поліетиленовий пакет і щільно його зав’язати, витримати в такому положенні взуття 10-12 годин. Тоді вашій улюбленій парі взуття жодне заслання не страшне. Щоб туфлі не втрачали форми, всередину варто набити газетний папір. Потім акуратно складіть взуття в коробки або маленькі полотняні сумочки. До речі, зараз існує багато способів зберігання взуття: в коробках, на стійках, висувних шухлядах, у тканинних підвісних полицях-кишенях, футлярах, у дизайнерських шафах та на підвісках.

Як бачите, досить докласти мінімум зусиль, і тоді ваш літній гардероб навіть через півроку матиме чудовий вигляд!

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №134 від 09.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта