Громади Харківщини, які не погодяться на об’єднання, постраждають

24.07.2015 10:56 Суспільство
Фото: mimi-gallery.com Фото: mimi-gallery.com
Громади Харківщини, які не погодяться на добровільне об'єднання, залишаться на старому оподаткуванні, а отже, не отримають грошей на розвиток інфраструктури.

Питання санкцій для громад, які не хочуть об'єднуватися, обговорили на нараді-семінарі для керівників органів місцевого самоврядування з питання механізму реалізації в районах і містах області Перспективного плану формування територій Харківської області.

Як пояснила голова постійної комісії Харківської обласної ради Людмила Немикіна, ніяких спеціальних санкцій для таких громад не передбачено, адже об'єднання є добровільним процесом. Попри це, на практиці вийде, що такі громади самі покарають себе, як то кажуть, рублем. Адже для об'єднаних громад законодавство передбачає зовсім новий рівень відносин у бюджетній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими темпами просувається об'єднання громад на Харківщині

Об'єднана територіальна громад буде прирівнюватися до міста обласного значення, а отже, матиме зовсім іншу систему податків і зборів. На місцях залишаться 60 %  податку на доходи фізичних осіб, акцизний податок, податок на майно, 100 % єдиного податку і податку на прибуток підприємств, частка плати за надання адміністративних послуг, рентної плати за користування надрами місцевого значення тощо.

Крім того, за словами Людмили Немикіної, наступного року фонд регіонального розвитку буде співпрацювати лише з об'єднаними громадами, а ті, хто вирішить все ж таки жити за старими правилами, залишаться без фінансування. Отже, люди не отримають нові дороги, школи, дитячі садки, лікарні і т. д.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта