Майже 800 людей захворіло на кір у Харківській області

22.02.2019 10:30 Суспільство
Фото: Чернівецький Промінь Фото: Чернівецький Промінь
Медики говорять про неблагополучну епідемічну ситуацію. Рівень захворюваності у регіоні є високим.

За даними Харківського обласного лабораторного центру, кількість зареєстрованих хворих продовжує зростати. З 11 по 17 лютого зареєстровано 138 хворих, з них дітей – 35 (25,4 %). Порівняно з попереднім звітним тижнем захворюваність на кір зросла на 3,8 %.

Серед жителів Харкова медики реєстрували 76 випадків, ще 17 виявили у Харківському районі, 11 – у Валківському, по шість – у Дергачівському та Первомайському. По чотири випадки за тиждень трапилося у Зміївському, Нововодолазькому районах, по три – у Люботині та Золочівському, Чугуївському районах, по одному – у Великобурлуцькому, Вовчанському, Кегичівському, Красноградському, Краснокутському районах.

З початку року станом на 20 лютого зареєстровано 779 хворих. Питома вага дітей до 17 років – 31,9 % (249 хворих).

За соціальними групами населення розподіл хворих такий: непрацюючі – 27,9 %, робітники транспорту та інші – 18,1 %, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів – 14,7 %, неорганізовані дошкільники – 11,4 %, студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 8,6 %, медичні працівники – 6,7 %, діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади, – 4,8 %, службовці – 5,0 %, діти дитячих будинків – 1,2 %, працівники шкіл, ДНЗ, сільського господарства та харчової промисловості – 1,2 %, пенсіонериі – 0,3 %.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 66,1 % – 515 осіб, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 82,1 % (423 хворих).

Аналіз захворюваності щеплених (264 особи) показав, що 106 хворих (40,2 %) мають тільки одне щеплення. Тобто загальна кількість хворих, які не мали імунного захисту від кору, склала 79,7 %.

Читайте також: На Харківщину повертаються морози

Лабораторно діагноз кору підтверджено у 14,9 % хворих. Госпіталізовано 583 хворих. Летальні випадки не реєструвались.

Також у області зареєстровано 26 спалахів, з кількістю уражених і – 130 осіб. Спалахи фіксували у Харківській державній академії культури, Біляївському ліцеї Первомайського району, Слатинському ліцеї Дергачівського району, загальноосвітній школі села Високопілля Валківського району, Харківському національному медичному університеті, Харківському спеціальному навчально-виховному комплексі № 7. Також спалахи фіксували у закладах охорони здоров’я: Обласній дитячій клінічній лікарні, Ізюмській ЦМЛ, Дергачівській ЦРЛ, Міській поліклініці № 3, Нововодолазькій ЦРЛ, Міській дитячій поліклініці, МКЛ ШНД імені О. І. Мещанінова, Міській студентській лікарні та Обласній клінічній лікарні. Ще два спалахи виявили за місцем роботи хворих — у Валківському районному відділенні "Харківобленерго", ГУ та Державній службі надзвичайних ситуацій у Харківській області.

Локалізовані у межах інкубаційного періоду — 17 спалахів, у 9 – протиепідемічні заходи тривають.

Теги: