Мерія продовжує наполягати на демонтажі волонтерського намету

13.05.2019 18:17 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Влада Харкова вимагає демонтувати волонтерський намет, який у 2014 році було встановлено на майдані Свободи. Активісти й волонтери – проти, тому перетворили його на громадську приймальню народного депутата.

Петиція щодо знесення намету «Все для перемоги» з’явилася на сайті Харківської міськради 8 травня. Її підтримав мер міста Геннадій Кернес. На своїй сторінці у Фейсбуці він зазначив: якщо петицію підтримає необхідна кількість харків’ян (понад 5000 осіб), то він зробить «усе, що залежить від міської влади, щоб втілити запропоноване в життя».

«На цей намет дивитися дійсно вже неможливо. Брудний, з якимись фрагментами снарядів, сам уже теж вибухав неодноразово. Особисто я за те, щоб його прибрати», – написав на своїй сторінці в соцмережі харківський міський голова.

Уже за добу петиція набрала 6700 підписів. Водночас проти знесення намету виступила волонтерська спільнота й активісти. Нагадаємо, намет «Все для перемоги» на майдані Свободи встановили у 2014 році за ініціативи волонтерів. Біля намету проводилися різні акції, збирали допомогу для учасників бойових дій і переселенців. За словами активістів, сьогодні намет – це нагадування про бойові дії на Донбасі, тому біля нього встановили фрагменти використаної проти української армії зброї та стенди з фотографіями загиблих.

«Із самого початку він [намет] був інформаційний. Але потім війна набрала оберти, і намет став волонтерським центром. Це офіційно називається Пікет», – цитує UA.Харків одного з ініціаторів створення намету Бориса Редіна.

11 травня Інспекція з паркування Департаменту територіального контролю Харківської міськради винесла припис організаторам намету з вимогою самостійно демонтувати «самовільно (незаконно) встановлений об’єкт» протягом трьох днів. У противному разі намет пообіцяли демонтувати на підставі рішення виконкому міської ради.

«Відповідно до п. 5.10.9 Правил та з метою усунення виявлених порушень вимагаємо: добровільно у триденний строк усунути вказане порушення шляхом демонтажу об’єкта за адресою майдан Свободи, навпроти будівлі по вул. Сумська, 64 з обов’язковим відновленням благоустрою території міста Харкова», – йдеться в документі.

12 травня поблизу намету відбулося народне віче, де активісти збирали підписи під зверненням до депутатів міськради і членів виконкому проти знесення намету. А сам намет став громадською приймальнею народного депутата Ярослава Маркевича. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила депутатка Харківської обласної ради Тетяна Бідняк.

Після цього учасники акції колоною пройшлися до міськради. За даними поліції, у ході взяли участь близько 600 чоловік. 

Зранку 13 травня комунальники обнесли намет парканом. Однак огорожа довго не простояла, активісти її розібрали, і на місце інциденту викликали поліцію. За словами головного інженера КП «Харківські теплові мережі» Олексія Луки, комунальникам потрібно було відкачати воду з теплової камери під площею. 

На 16.00 понеділка, 13 травня, волонтерський намет був під цілодобовою охороною поліції. 

– Ще минулого року активісти звернулися з відповідною заявкою до міськради й отримали дозвіл на проведення цієї акції з 1 січня до 31 грудня 2019 року. Зупинити цей протест може тільки суд. Знищення намету за приписом комунальних служб поліція не допустить, – повідомив під час виїзного засідання в Харкові Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування нападів на українських активістів очільник поліції області Валерій Сокуренко. 

Якщо ж таке рішення суду з’явиться, то прокуратура Харківщини буде його оскаржувати. Таку обіцянку дав прокурор області Юрій Данильченко.

У мерії ж наголошують на тому, що в них є всі підстави демонтувати намет – розміщення об’єкта не було погоджено з міською владою. За словами глави Департаменту з питань інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрія Сидоренка, чинне законодавство не передбачає установлення наметів під час проведення пікетів, тому подібне рішення повинне було обговорюватися на погоджувальній раді. Крім того, у міськраді вважають, що активісти не отримали право користування міською землею, а поліція безпідставно взяла об’єкт під цілодобову охорону. Чиновник підкреслив, що якщо до 14 травня активісти не приберуть намет, то це зроблять комунальники після проведення виконкому (попередньо його заплановано на 15 травня). Також у мерії переконані, що волонтерський намет не відповідає умовам для організації зустрічей народних депутатів з громадянами, тому там не можуть розміщуватися громадські приймальні.

Читайте також: Кількість хворих на грип зросла на Харківщині

Андрій Соха