На Харківщині вирішать проблему сільських сміттєзвалищ

14.08.2015 14:30 Суспільство
Фото: workout.com Фото: workout.com
Проблема сміттєзвалищ і її рішення - повністю в компетенції місцевих рад і органів влади.

Про це 14 серпня повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрій Тимчук.

За його словами, сьогодні відповідальність за забруднення навколишнього середовища на територіях сільських та селищних рад - на органах місцевої влади та самих місцевих мешканцях, які влаштовують звалища в селах.

«Звалища в селах і селищах – це давня проблема, і її рішення - повністю в компетенції місцевих рад і органів влади. На жаль, сьогодні є населені пункти, в яких звалища - звичайне явище. Як правило, виною тому або байдуже ставлення до проблеми вивезення сміття з боку місцевих мешканців і влади або банальна відсутність коштів. Упевнений, що в результаті процесів децентралізації в бюджетах місцевих громад буде для цього більше коштів», - заявив Андрій Тимчук.

Його слова підтвердив і начальник Державної екологічної інспекції в Харківській області Артем Георгіян. Він зазначив, що екоінспекція проводить постійну роботу з виявлення сміттєзвалищ в області, але не займається їх утилізацією. 

«Інспектор складає обов'язкові до виконання приписи з вимогою організувати і налагодити роботу комісії по боротьбі зі смітниками, але не всі сільські та селищні ради знаходять для цього кошти, - пояснює Артем Георгіян.- Проте, при правильному розподілі відходів можна налагодити прибутковий бізнес. Пластик, картон, поліетилен – все це можна здавати як вторсировину».

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта