На що можуть претендувати безробітні жителі області

09.11.2017 11:49 Суспільство
Фото: Zik Фото: Zik
У Кабміні анонсували ще одну суттєву зміну, передбачену пенсійним законодавством. Тепер шукачам роботи у віці 45+ простіше буде працевлаштуватися.

Для роботодавців вводять нові правила прийому працівників — в штаті підприємства повинно бути не менше, ніж чотири відсотки співробітників старших за 45 років.

Пенсійна реформа передбачає поступове збільшення обов’язкового страхового стажу. До кінця 2017 року він ще залишиться без змін – 15 років, а ось у 2018 збільшиться відразу на десять років. І до 2028 року зростатиме, поки не сягне 35 років. Тож для отримання нормальної пенсії потрібно постійно працювати. Однак не завжди так виходить — людину можуть скоротити або підприємство, на якому вона працювала, взагалі закривається. І починаються пошуки нового місця роботу. Комусь із цим викликом просто справитися, а для когось процес може затягнутися надовго. Доволі часто складнощі із працевлаштуванням виникають у людей старших за 45 років.

За даними Харківської обласної служби зайнятості, протягом січня-жовтня 2017 року на обліку в центрах зайнятості регіону перебувало понад 69,3 тисячі безробітних, з них 40 % – це люди старші за 45 років. Із цієї вікової категорії жінки склали 55%, чоловіки – 45%.

За професійними групами найбільша чисельність безробітних — серед робітників з обслуговування технологічного устаткування, складання устаткування та машин; працівників сфери торгівлі та послуг, законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів.

За допомогою державної служби зайнятості Харківщини отримали роботу понад 36,4 тисяч безробітних, з яких кожна третя особа належить до вікової категорії 45+ (13,7 тисяч осіб). На регіональному ринку праці вже протягом багатьох років залишається значна потреба у фахівцях робітничих професій. Безробітні старші за 45 років були працевлаштовані водіями автотранспортних засобів (1,2 тисяч осіб); операторами котельні (857 осіб), продавцями продовольчих та непродовольчих товарів (1,2 тисяч осіб), трактористами-машиністами сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва (564 осіб), охоронниками (511 осіб), слюсарями-ремонтниками (294 осіб), робітниками фермерського господарства (274 осіб), кухарями (177 осіб), швачками (148 осіб), електрогазозварниками, електромонтерами з ремонту та обслуговування електроустаткування , токарями тощо. Службовці зазначеної вікової групи були працевлаштовані на посади бухгалтера, менеджера із збуту, адміністратора, обліковця, економіста, спеціаліста державної служби, експедитора, вихователя, сестри медичної, соціального працівника, діловода тощо.

Будь у курсі

За чинним законодавством діє п’ятивідсотковий норматив працевлаштування соціально незахищених людей, який встановлено для роботодавців з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб. Новою пенсійною реформою введено квоту для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилось 10 і менше років.

Зокрема, для роботодавців з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб частка таких працівників повинна складати не менше однієї особи у середньооблікової чисельності штатних працівників.

Мирослава Кольцова

Автор: Администратор сайта