На Харківщині найдешевша курятина

На Харківщині найдешевша курятина

Фото: www.aisberg.com

Різниця в цінах на м'ясо між регіонами тим більша, чим менше його виробництво в промислових масштабах.

Такі висновки експертів Української асоціації постачальників торговельних мереж, які проаналізували, у яких регіонах найдорожче та найдешевше м'ясо.

Так, за офіційною статистикою на початок лютого Київ є найдорожчим містом країни для любителів м’яса. Столиця також входить до ТОП-3 найдорожчих регіонів за всіма видами м’яса та сала, окрім курки.

Натомість Харківщина, за рейтингом експертів Асоціації, потрапила в ТОП найдешевших регіонів за цінами на курятину.


 ЯЛОВИЧИНА – середня ціна в Україні 117,1 гривні за кілограм

ТОП-3 найдорожчих регіонів:

1. Київ – 129,1 гривні за кілограм;
2. Київська область – 127,4 гривні за кілограм;
3. Одеська область – 126,1 гривні за кілограм.

ТОП-3 найдешевших регіонів:

1. Донецька область – 95,1 гривні за кілограм;
2. Полтавська область – 107,0 гривень за кілограм;
3. Чернігівська область – 107,8 гривні за кілограм.

Таким чином, різниця між Києвом та Донецькою областю складає 34 гривні за один кілограм, або 36 %. За рік, з кінця січня 2017 року по кінець січня 2018 року, найбільше ціни на яловичину зросли в Закарпатській області – на 42 %, із 87,7 до 124,6 гривні за кілограм.


СВИНИНА – середня ціна в Україні 110,3 гривні за кілограм

ТОП-3 найдорожчих регіонів:

1. Закарпатська область – 122,7 гривні за кілограм;
2. Київ – 118,2 гривні за кілограм;
3. Одеська область – 115,4 гривні за кілограм.

ТОП-3 найдешевших регіонів:

1. Донецька область – 97,8 гривні за кілограм;
2. Волинська область – 102,3 гривні за кілограм;
3. Тернопільська область – 105,7 гривні за кілограм.

Різниця між Закарпатською та Донецькою областями складає 24,9 гривні за кілограм, або 25 %. Протягом року найбільше ціни на свинину зросли в Київській області – на 74 %, із 66,1 до 114,6 гривні за кілограм.


САЛО – середня ціна в Україні 72,2 гривні за кілограм



ТОП-3 найдорожчих регіонів:

1. Київ – 110,6 гривні за кілограм;
2. Київська область – 81,5 гривні за кілограм;
3. Дніпропетровська область – 79,7 гривні за кілограм.

ТОП-3 найдешевших регіонів:
1. Тернопільська область – 49,4 гривні за кілограм;
2. Волинська область – 51,8 гривні за кілограм;
3. Рівненська область – 52,7 гривні за кілограм.

Купуючи сало в Тернопільській області, можна зекономити 61,3 гривні на одному кілограмі, порівняно з Києвом. Це більше ніж у два рази. За рік вартість сала найбільше зросла в Київській області – більш ніж удвічі, із 39,9 до 81,5 гривні за кілограм.


ФІЛЕ КУРЯТИНИ – середня ціна в Україні 91,5 гривні за кілограм

ТОП-3 найдорожчих регіонів:

1. Миколаївська область – 96,2 гривні за кілограм;
2. Херсонська область – 94,0 гривні за кілограм;
3. Кіровоградська область – 94,0 гривні за кілограм.

ТОП-3 найдешевших регіонів:

1. Харківська область – 84,9 гривні за кілограм;
2. Рівненська область – 88,1 гривні за кілограм;
3. Львівська область – 88,7 гривні за кілограм.

Таким чином, різниця між Миколаївською та Харківською областями складає 11,3 гривні за кілограм, або 13 %.


ТУШКА КУРЯТИНИ – середня ціна в Україні 54,9 гривні за кілограм

ТОП-3 найдорожчих регіонів:

1. Донецька область – 56,7 гривні за кілограм;
2-3. Одеська і Закарпатська області – 56,6 гривні за кілограм.

ТОП-3 найдешевших регіонів:

1. Тернопільська область – 51,4 гривні за кілограм;
2. Харківська область – 52 гривні за кілограм;
3. Дніпропетровська область – 52,8 гривні за кілограм.

Різниця між найдорожчим регіоном – Донеччиною – та найдешевшим – Тернопільщиною – складає 5,4 гривні за кілограм, або 10 %. Найбільше за рік вартість курячої тушки зросла в Миколаївській області – на 42 %, із 39,4 до 56 гривень за кілограм.

«Різниця в цінах на м'ясо між регіонами тим більша, чим менше його виробництво в промислових масштабах. Виробництво курятини переважно зосереджено у великих господарствах, та різниця вартості між найдорожчим та найдешевшим регіонами складає 10 %. Сало – це парафія приватних домогосподарств, тому й різниця між регіонами є двократною», – додали в Асоціації.

Також, за словами експертів, найдорожчий м’ясний кошик у Києві. Його вартість складає 507,5 гривні за кілограм. А найдешевше купувати м'ясо на Донеччині. Тут воно обійдеться в 412,9 гривні за кілограм. Різниця – 94 гривні, або 23 %. До кошика ввійшли всі види м’яса, куплені по кілограму: яловичина, свинина, сало, курка в тушці та філе.

Читайте також: З палаючої висотки вогнеборці евакуювали людей. Відео

Олександр Ушаков