На Харківщині посилюють пожежні перевірки

28.03.2018 17:33 Суспільство
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Після трагедії в російському Кемерові Україна взялася за стан пожежної безпеки своїх об’єктів. Урядовці не тільки дозволили перевіряти місця скупчення людей, а й вимагають зробити це негайно.

Шок від того, що сталося у Кемерові (нагадаємо, масштабна пожежа в одному з торгово-розважальних центрів міста, за офіційними даними місцевих надзвичайників, забрала 64 життя, з них 41 – дитяче), дістався й України. Багато хто з українців замислився, а чи не станеться подібного у наших ТРЦ?

– Подібні події треба попереджувати, а для цього потрібна система контролю. Уряд ухвалив рішення дозволити ДСНС перевіряти місця скупчення людей на предмет безпеки, але очевидно, що роботу потрібно розширити. Даємо доручення ДСНС, Мінрегіону, іншим органам та місцевій владі розпочати масштабну перевірку торговельних центрів, кінотеатрів, шкіл, садків, клубів, – усіх місць, де перебувають люди, – сказав 28 березня Прем’єр-міністр і запропонував скласти список об’єктів для перевірок, а вже за місяць озвучити результати попередніх перевірок.

У Головному управління ДСНС України у Харківській області підтвердили, що їм дали зелене світло щодо державного нагляду (контролю) закладів оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатних закладів, закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти, а також суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (у тому числі об’єктів паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єктів підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктів та об’єктів висотного будівництва). Туди також відносяться й торговельно-розважальні центри, а також інші об’єкти з масовим перебуванням людей. Їх перевірятимуть відповідно до затвердженого графіка.

Заразом, за словами начальника відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Харківській області Ігоря Лупандіна, зараз вирішується питання проведення позапланових перевірок і занять на об’єктах.

До слова, у понеділок рятувальники провели масово-роз’яснювальну роботу в одному з торговельно-розважальних центрів Харкова на Салтівці. Ігор Лупандін запевнив, що це не було зроблено спеціально через трагедію у Кемерові.


Фахівці ДСНС провели профілактичну роботу з відвідувачами та персоналом в одному із ТРЦ на Салтівці. Фото:kharkiv.dsns.gov.ua

– Це наша буденна робота, яка здійснюється відповідно до плану. Тому багато хто здивується, але так збіглося, – пояснює він.

За його словами, рятувальники перевірили шляхи евакуації та наявність первинних засобів пожежогасіння у приміщеннях ТРЦ. Виявили, що десь відсутні відповідні вказівники виходів, десь захаращені шляхи евакуації, вогнегасників не видно, а певні вітрини треба прибрати тощо.

Молочний бізнес для селян: чи з’являться прибуткові кооперативи на Харківщині

У ДСНС кажуть, що адміністрації ТРЦ з розумінням ставляться до таких візитів і навіть самі звертаються по рекомендації до пожежників.

І така роз’яснювальна робота рятувальників дає свої плоди. Так, у понеділок зранку сталася пожежа у шестиповерховому торговельному центрі «Будинок торгівлі «Центральний» у Харкові, що по вул. Суздальські ряди. Як виявилося, у закладі на сходах другого поверху горіли силові кабелі та електрощитова у підвалі. Горіння полімерних матеріалів викликало виділення великої кількості небезпечного диму.

За словами Ігоря Лупандіна, адміністрація закладу правильно й оперативно вчинила в цьому випадку: одразу повідомила на «101», організувала евакуацію більшості відвідувачів і працівників на свіже повітря, розчистила територію біля ТЦ для автоцистерн з водою і зустріла рятувальників. Пожежу вдалося ліквідувати за допомогою вогнегасників.


Думайте про свою безпеку

Рятувальники не втомлюються закликати жителів Харкова та області завжди думати про свою безпеку.

– Звертайте увагу у торговельно-розважальних центрах, кінотеатрах, супермаркетах, інших будівлях, де знаходяться виходи для евакуації, де висять вогнегасники і вказівники. Поставте собі запитання, а як звідси вийти? У разі пожежі, по-перше, не панікуйте, подумайте, звідки йшли, розверніться, подивіться по сторонах, чи є позначення, рухайтеся в бік виходу. Пам’ятайте, що ліфт при пожежі буде відключено, ескалатор буде зупинено. Перші ваші дії – повідомити про пожежу, – радить Ігор Лупандін.

А ще, якщо у закладі ви помітили, що виходи для евакуації зачинені або немає вогнегасника тощо, не полінуйтеся і вкажіть на це адміністрації закладу.

Це може врятувати життя – як не вам, то іншим.

Також не забувайте говорити про безпеку з дітьми та онуками. Отримала дитина відповідну інформацію у дитсадку чи у школі, поговоріть з нею на цю тему вдома: запитайте, як слід діяти, хай вона розповість, що знає, мамі або татові, бабусі, дідусеві, друзям, сусідам. 

Автор: Тетяна Василець