У Харкові відкрився медичний хаб. Фото

17.01.2019 13:02 Суспільство
Фото:СК Фото:СК
17 січня у Харкові розпочав роботу Ресурсний центр у рамках проекту «Ефективна первинна медицина у громаді», координатором якого є Харківська обласна рада.

Ресурсний центр створено, аби сприяти поширенню інформації про показники якості надання медичних послуг, про рух медичної реформи, для того, щоб надавати консультації та роз'яснення щодо розвитку охорони здоров'я у селах і містечках для представників громад та місцевої влади, а також навчати, як розвивати охорону здоров'я у громадах за допомогою семінарів та вебінарів, тощо.

На відкриття центру завітав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

—  Відкриття Ресурсного центру — є одним із наших тактичних завдань у рамках проекту «Ефективна первинна медицина у громаді». Це майданчик, на якому будуть постійно проводитися семінари, заходи, зустрічі для учасників медичної реформи на місцях. Він допоможе підготувати фахівців, а також донести інформацію про новації у медичній галузі до людей, аби вони краще сприймали зміни, які ми реалізуємо у громадах. Ми маємо чотири мети: інформування людей, підготовка фахівців до надання послуг на іншому рівні, вивчення вітчизняних і закордонних кращих практик, реалізація міні-грантів, які є прикладною допомогою в отриманні медобладнання, — розповів Сергій Чернов.

Загалом, тільки цього року на базі центру заплановано провести 83 дні тренінгів, 210 годин консультацій для цільових груп проекту, 22 вебінари.

У день відкриття у центрі пройшов перший захід — третій модуль навчальної програми для управлінців закладів первинної медичної допомоги, зокрема, з Балаклеї, Чугуєва, Борової та Первомайського. 

Як розповіла тренер модуля, експерт групи з підтримки медичної реформи Олена Решетняк, сьогодні медичних управлінців з районів дуже цікавлять питання управління фінансами, менеджменту та стратегічного планування.

—  Центри первинної медичної допомоги стали автономними й незалежними, тому так важливо розповісти їм, як надалі будувати свою стратегію розвитку. Керівників закладів «первинки» цікавить у першу чергу те, як грамотно розрахувати потребу у персоналі в нових умовах, адже за старої системи, коли діяли ставки, працював один підхід, а зараз — зовсім інший. Тому сьогодні треба знайти оптимальну формулу, а її  однієї для всіх нема. Це низка управлінських рішень. Наше завдання — показати, які є варіанти та сценарії, що з цим робити. Серед решти питань —  як грамотно мотивувати персонал, при чому не тільки лікарів, а й медсестер, усіх співробітників, як правильно оцінювати роботу персоналу, фінансовий бік управління тощо, — розповіла експертка.

Ресурсний центр знаходиться за адресою: Харків, площа Свободи, 5, Дежром, 1 під'зд, 5 поверх, офіс №10.


Довідково.

Ресурсний центр створили у рамках проекту «Ефективна первинна медицина у громаді», що реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини» та фінансується Європейським Союзом. Виконавці проекту Харківська обласна рада — координатор, Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, Громадська організація «Агенція змін «Перспектива» та Громадська спілка «Українсько-Німецька Медична Асоціація».

Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні-грантів для покращення медичного сервісу та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

 Читайте також: В амбулаторіях Харківщини запрацюють дистанційні консультації медиків

Велика Малая. Правила життя найвідомішого харківського кардіолога