На Харківщині зростає популярність «теплих» кредитів серед ОСББ і ЖБК

Promo
15.06.2018 13:15 Суспільство
За даними Харківської облдержадміністрації, на 1 червня 2018-го року ОСББ і ЖБК області отримали 23 «теплих» кредитів на загальну суму 5,5 мільйонів гривень. За аналогічний період минулого року було видано лише 11 «теплих» кредитів на 3,7 мільйонів гривень.

– За рахунок кредитних коштів у багатоквартирних будинках ОСББ і ЖБК монтують індивідуальні теплові пункти, виконують роботи з теплоізоляції будівель, у місцях загального користування встановлюють енергозберігаючі вікна та двері, проводять модернізацію систем освітлення і т. д, – повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

Нагадаємо, що в 2017 році ПриватБанк уперше став партнером державної програми та запропонував найнижчі серед банків ставки кредитування – до 18%, без додаткових умов і прихованих комісій. У березні 2018-го в держбюджеті передбачено перший транш - 400 млн грн на компенсацію теплих кредитів, у т. ч. 190 млн грн – для ОСББ. У другій половині 2018 року передбачається запуск роботи Фонду енергоефективності, який отримає 1,6 млрд грн бюджетних коштів. Він фінансуватиме масштабні проекти з енергомодернізації.

Зростаючий попит на «теплі» кредити пояснюється можливістю отримати велику компенсацію від держави та місцевих бюджетів, а після проведення заходів з підвищення енергоефективності, суттєво заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг.

Згідно з урядовою програмою «теплих» кредитів, ОСББ та ЖБК отримують відшкодування від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів в будинку) суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів. Згідно з обласною програмою - ще 20% суми кредиту відшкодовується з обласного бюджету.

Крім того, до підтримки енергоефективних заходів, які впроваджуються в багатоквартирних будинках ОСББ і ЖБК, приєднуються і окремі місцеві ради. Наприклад, відшкодування частини «теплих» кредитів здійснюється з місцевих бюджетів міст Лозова, Чугуїв та Харків.

«Щоб отримати «теплий кредит» для ОСББ чи ЖБК, необхідна згода не менше 2/3 співвласників будинку, – пояснює керівник напрямку малого та середнього бізнесу ГРУ ПриватБанку у Харківській області Наталія Найпак. – Оформити кредит можна у будь-якому відділенні ПриватБанку. Цього року пільгові кредити передбачені в першу чергу саме для об’єднань співвласників. Комплексні заходи із тепломодернізації великих будинків більш ефективні, ніж утеплення окремих квартир».

Цього року з 23 теплих кредитів в області 19 видав саме ПриватБанк. У Харкові кредити отримали 5 ОСББ та ЖБК. Інші 14 кредитів видано в Харківській області. Найбільш активно теплі кредити оформлюють співвласники багатоквартирних будинків Чугуєва та Лозової. Загальна сума виданих кредитів складає 3 242 871 грн. З яких 1 313 652 грн отримав Харків і ще 1 887 920 грн - міста та райони Харківської області.