На Харківщині з'явився третій кооператив, який працює на сонці

05.06.2019 14:15 Суспільство
Фото: gotem.te.uaНа Харківщині запрацював унікальний енергокооператив Фото: gotem.te.uaНа Харківщині запрацював унікальний енергокооператив
Геліоенергетичний кооператив створили в Харкові.

Він об`єднує дахи п'яти приватних домогосподарств, на яких інстальовано 0,15 МВт генеруючих потужностей (по 30 КВт на кожному домоволодінні).
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, сгенерованої чистої електричної енергії вистачить не лише для власних потреб домогосподарств, а й може забезпечити електрикою всю вулицю, на якій розташовані домоволодіння.

— Кооператив не може більше розширюватись, хоч і з’являються нові бажаючі, оскільки законодавець установив граничну потужність для кооперативів у 150 КВт (при цьому, не забезпечивши нормативно-правового регулювання діяльності подібних господарських об’єднань), — написав Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, в Україні існує три геліоенергетичні кооперативи, і всі вони працюють у Харкові — на даху багатоповерхового житлового будинку (потужністю 0,26 МВт) та на 4-х котеджах (потужністю 80 КВт).

— Сьогодні геліоенергетичні кооперативи є новою для України, але дуже перспективною формою економічної співпраці громадян для власного енергозабезпечення та побудови енергонезалежних громад. Наприклад, у Німеччині подібні кооперативи конкурують за енергопостачання на ринку електричної енергії з великими енергогенеруючими компаніями, — додав засновник Харківського енергетичного кластера.

Читайте також: Якість повітря ретельно перевірятимуть у Харкові