На яку роботу беруть людей передпенсійного віку на Харківщині

07.10.2015 14:15 Суспільство
Фото: infovoronezh.ru Фото: infovoronezh.ru
Працівники передпенсійного віку мають низку вагомих переваг, що становлять основу їх конкурентоспроможності на ринку праці: кваліфікація, практичні навички, досвід та зрілість.

Як розповіли у Харківській обласній службі зайнятості, працівники передпенсійного віку частіше демонструють відданість своїй роботі, рідше беруть лікарняні, більше часу проводять на робочому місці. Такі люди легше погоджуються працювати за нижчу зарплату, фактично демпінгуючи вартість робочої сили. Крім того, вони нерідко бувають менш вибагливими до характеру та умов праці, заповнюючи ніші з робочих місць, що не приваблюють молодь чи осіб середнього віку.

У зв’язку з цим, роботодавці, які працюють в малопродуктивних секторах економіки з низькою зарплатою або шкідливими чи несприятливими умовами праці, зазвичай не відмовляють працівникам передпенсійного віку у працевлаштуванні. Зокрема такі працівники зазвичай становлять переважну більшість зайнятих у сільському господарстві, бюджетних сферах тощо.

У разі необґрунтованої відмови у працевлаштуванні особі передпенсійного віку, яка належить до квотної категорії, роботодавець несе відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення згідно зі статтею 53 Закону «Про зайнятість населення», де зазначається, що «у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян… з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення».

За інформацією служби зайнятості, цього року повідомлень про необґрунтовані відмови у працевлаштуванні осіб передпенсійного віку не було.

Кіра Малєжик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта