Найбільший в Україні літній вольєр для мавп з’явився у Фельдман Екопарк

03.08.2018 11:14 Суспільство
В Фельдман Екопарк регулярно розмножуються такі рідкісні види приматів, як лемури вари, макаки-маготи, мандрили.

Найбільший в Україні відкритий вольєр для людиноподібних мавп (площею понад 2 га) відкрили в Фельдман Екопарк. Тепер у теплу пору року шість шимпанзе і чотири орангутанги будуть гратися на просторому зеленому майданчику під відкритим небом, а відвідувачі зможуть спостерігати за ними крізь прозорі стіни-вікна. Будівництво вольєрів проводиться в рамках діяльності Світового відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR). Один з найважливіших напрямків діяльності цього фонду, інтегрованого з Фельдман Екопарк, — збереження і відновлення популяцій рідкісних видів.

— Робота WOFARR з порятунку рідкісних видів тварин — це можливість для України зайняти гідне місце в світовому зоозахисному русі. Зокрема, мова йде про збереження рідкісних видів приматів, у першу чергу — людиноподібних мавп. В Україні до того, як до вирішення цієї проблеми підключилися WOFARR і Фельдман Екопарк, цим мало хто займався, — зазначив президент Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин, народний депутат України Олександр Фельдман. — Тому ми ставимо перед собою глобальні цілі: створити умови для розмноження і можливої реінтродукції тварин рідкісних і зникаючих видів. І один із напрямів цієї роботи — створення резервних штучних популяцій для збереження біорізноманіття в різних куточках нашої планети.
Відзначимо, що в Фельдман Екопарк регулярно розмножуються такі рідкісні види приматів, як лемури вари, макаки-маготи, мандрили. Рік тому тут вперше народився малюк шимпанзе.

— Порятунок людиноподібних приматів від винищення — це серйозна проблема всесвітнього масштабу, але нею займається лише кілька спеціалізованих центрів, наприклад, голландський зоопарк Апенхель (м. Апелдорн). Приємно відзначити, що колекція приматів Фельдман Екопарк, принаймні за числом видів, порівняна з нідерландською. Ми дотримуємося того ж принципу, що і наші голландські колеги, — утримуємо непоодинокі особини і навіть не пари, а невеликі штучні популяції — зграї приматів. Це дуже важливо для комфорту таких високоорганізованих соціальних тварин, як шимпанзе, павіани, макаки, лемури та інші, — зазначив завідувач відділу науки і моніторингу Фельдман Екопарк Андрій Гапченко.

Він підкреслив, що відкритий в Фельдман Екопарк вольєр для людиноподібних мавп на сьогодні найбільший в Україні.

— Нове літнє житло приматів побудовано з урахуванням рекомендацій Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЕАZA), кандидатом у члени якої Фельдман Екопарк є вже два роки. Відповідно до сучасної концепції благополуччя тварин у вольєрі створені умови, наближені до природних, додані елементи збагачення середовища існування, — розповів Андрій Гапченко.

У новому вольєрі є як природні елементи — дерева, трав'яний газон, камені-валуни, пісочниця, так і атлетичні тренажери для приматів — трапеції, містки, гамаки. У майбутньому тут з'явиться басейн, штучні термітники. Від негоди мавпи можуть сховатися в спеціальних будиночках, ну а з настанням холодів вони повернуться в свою зимову резиденцію, що знаходиться поруч. Відзначимо, що будівництво вольєрів стало можливим завдяки благодійній акції «Мистецтво милосердя».

Нагадаємо, що взимку цього року в Фельдман Екопарк був побудований великий комфортабельний зимовий вольєр для шимпанзе і орангутангів. Він обладнаний опалювальною та вентиляційною системою, підлогою з підігрівом і каналізацією.

Також нагадаємо, що колекція приматів Фельдман Екопарк — одна з найбільших у Східній Європі. У ній близько 250 особин більше 30 видів, багато з яких занесені в Міжнародну Червону книгу, і вона регулярно поповнюється новонародженими малюками завдяки правильним умовам утримання та належному догляду.