Наскільки підвищилися соціальні виплати з першого травня

05.05.2017 12:45 Суспільство
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
Із першого травня жителям Харківщини проіндексували соціальні стандарти: більше ніж на 5 % зросла мінімальна пенсія, прожитковий мінімум і прив’язані до нього виплати.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 травня відбулося підвищення прожиткового мінімуму, який встановлено у різних розмірах для окремих категорій громадян нашої держави.

Так, для дітей віком до 6 років – 1 426 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1 777 грн, для працездатних осіб – 1 684 грн, для осіб, які втратили працездатність, – 1 312 гривень. Відповідно до зростання прожиткового мінімуму збільшено й розміри низки соціальних виплат, передбачених законодавством.

Нагадаємо, це вже вдруге за рік відбувається підтягнення соціальних виплат. Із 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, складав 1247 грн. На українців чекає ще одна хвиля підвищень. Із 1 грудня 2017-го цей прожитковий мінімум має зрости до 1373 грн. Водночас мінімальну зарплату українцям цього року не підвищуватимуть. Нагадаємо, з 1 січня «мінімалку» підняли з 1600 грн до 3200 грн.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму до 1312 грн здійснено й перерахунок пенсій. Мінімальна пенсія зросла з 1247 грн до 1312 грн. На 65 гривень підвищуються всі пенсії за віком, за винятком виплат працюючим пенсіонерам. Як повідомили у ГУ Пенсійного фонду в Харківській області, збільшені мінімальні розміри пенсій та доплата за понаднормовий стаж, мінімальні пенсійні виплати, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, підвищення жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною, надбавка донорам (її розмір складає 162,40 грн) та ін.

Представлено нового начальника Управління СБУ в Харківській області

Перерахунок проведено в автоматичному режимі. Пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду України. Як ідеться у повідомленні Пенсійного фонду, «підвищення в результаті проведеного перерахунку отримали понад 8,2 млн пенсіонерів. Розмір підвищення у кожного індивідуальний. Виплата пенсій у нових розмірах забезпечена фінансовими ресурсами та буде здійснюватися з 4-го числа відповідно до встановлених дат виплати з урахуванням святкових та вихідних днів».

Коментуючи це рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відзначив, що «попереду - осучаснення пенсій!»

3 травня Пенсійний фонд України розпочав фінансування пенсій за цей місяць. За перший день на виплату пенсій спрямували 902,5 млн грн, або 4,0 % місячної потреби. Виплата пенсій через поштові відділення та установи банків здійснюватиметься до 25 травня.

До речі, на Харківщині проживає понад 900 тис. пенсіонерів.

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта