Назад у минуле: Вагони-універмаги на Південній залізниці та щаслива лотерея (ФОТО)

17.01.2014 10:56 Суспільство
фото надані автором фото надані автором
"Слобідський край" починає знайотими читачів з подіями, що сталися у далекому та недалекому минулому на Харквщині. Сьогодні розповімо про події січня 1889, 1899, 1939 та 1949 роках.

1889, 125 років тому. З Петербурга за наказом Государя Імператора з кабінету Його Величності до Харкова відправили 50 червінців 3-рубльового номіналу для передачі селянину Гуляй Поле Зміївського повіту Гапонову як винагорода за знайдені ним речі Государині Імператриці, що загубилися під час катастрофи Імператорського поїзду 17 жовтня минулого року.

1899, 115 років тому. В одному із судів Валківського повіту було розглянуто скаргу селянина Трохима Дудника на свою дружину Євфімію Дуднікову – «про самовільне залишення свого чоловіка і примусове спонукання до спільного проживання», так було записано у книзі рішень цього волосного суду. Скаргу було розглянуто, і Євфімія Дуднікова підтвердила, що понад рік тому вона пішла від чоловіка через ту причину, що мати Трохима (свекруха) постійно нападала на неї, сварила, намовляла проти неї свого сина, який нерідко колотив її без жодної причини. Таке вороже ставлення чоловіка і свекрухи змусило Євфімію піти з хати. На суді вона пояснила, що якщо чоловік буде окремо жити від матері, то вона згідна йти до нього й бути завжди при ньому. Якщо ні – вона не наважиться повертатись до нього. Вислухавши також сторону звинувачення, волосний суд, «згідно місцевих звичаїв», засудив: «селянка Євфімія Дуднікова зобов’язана жити разом з чоловіком». А один з волосних судів додав: «Якщо не захоче сама до чоловіка йти, десятники відведуть. Ми вже так одну жінку вернули до чоловіка, сама не хотіла йти, так її поліцейські відвели».

1939, 75 років тому. Президія Верховної Ради СРСР затвердив подання Президії Верховної Ради Української РСР про створення трьох нових областей: Сумської (центр Суми), Кіровоградської (центр Кіровоград) і Запорізької (центр Запоріжжя). До складу Сумської області ввійшли такі райони Харківської області: Сумський, Охтирський, Білопільский, Велико-Писарівський, Грунський, Краснопільский, Лебединський, Миропільский, Тростянецький, Ульяновський, Хотенський і Штепівський.

1949, 65 років тому. На основних дільницях Південної магістралі Харків – Лозова, Основа – Готня, Люботин – Смородино, Лозова – Конград почали курсувати 20 вагонів-універмагів. Вони доставляють залізничникам далеких польових станцій і роз’їздів тканини, взуття, готовий одяг, посуд, книги, музичні інструменти та інші товари. У кожному вагоні-універмазі є «бюро попередніх замовлень». Залізничник замовляє директорові універмагу потрібний йому товар, і в наступному рейсі замовлення виконується. Тільки за перший рейс через вагони-універмаги залізничникам польових станцій і роз’їздів продано товарів на 80 000 карбованців.
До речі, до кінця 1970-х років залізнична станція міста Красноград називалася Конград (Костянтиноград), і ходив так званий «робочий» (тобто приміський) поїзд Конград – Лозова.

1979, 35 років тому. Щасливим виявився білет грошово-речової лотереї Української РСР п’ятого випуску 1978 року, придбаний шофером Богодухівського автотранспортного підприємства № 20333 І. П. Лященком. На нього припав крупний виграш – автомобіль ЗАЗ-968 «Запорожець».

Цікаво, що це вже другий «Запорожець», що виграв І. П. Лященко на білети лотереї. Перший припав на білет у випуску грошово-речової лотереї Української РСР 1974 року.

Олег Аврамцев, матеріал з газети "Слобідський край" №7 від 16.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта