Нічия дитина. Як реєструють підкинутих немовлят в Україні

25.06.2014 09:10 Суспільство
http://polemika.com.ua/ http://polemika.com.ua/
Коли батьки залишають своїх дітей, або відмовляються від них, турботу та піклування про цих дітей покладає на себе держава.

 Що записують у свідоцтві про народження немовля, якого знайшли на вулиці?

Відмова батьків від дитини є неправозгідною, тобто суперечить моральним засадам суспільства, це випливає із Сімейного кодексу України (п. 3 ст. 155). Як розповідає спеціаліст 1 категорії Жовтневого відділу ДРАЦС реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Юлія Тунян, порядок державної реєстрації народження знайденої дитини регулюється двома документами. Це Сімейний кодекс України, а також Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені Наказом Мін’юсту № 52/5 від 18.10.2000.

Відповідно до п. 25 Правил, реєстрація народження підкинутої, знайденої дитини провадиться за письмовою заявою представника служби у справах дітей. Одночасно із заявою про реєстрацію народження дитини до органів РАЦС подаються: рішення про реєстрацію, яке приймається органом опіки та піклування за поданням служби у справах дітей протягом 15 днів після надходження повідомлення про таку дитину, а також довідка закладу охорони здоров’я про вік підкинутої, знайденої дитини.
– У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, прізвище, власне ім’я, по батькові такої дитини, а також прізвище, власне ім’я, по батькові її батьків записуються згідно з даними, зазначеними в рішенні органу опіки та піклування, – пояснює спеціаліст ДРАЦС.

У графі «Місце народження» зазначається місце реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини. У графі «Для відміток» зазначається «Дитина підкинута (знайдена), батьки невідомі, відомості про них унесені згідно з рішенням органу опіки та піклування».

У разі, коли батьки підкинутої, знайденої дитини відомі, визначення походження дитини від матері та батька здійснюється з дотриманням норм Сімейного кодексу України. У графі «Для відміток» зазначається: «Рішення органу опіки та піклування».
Якщо закладом охорони здоров’я встановлено, що вік знайденої дитини становить більше одного року, то реєстрація народження здійснюється у книзі реєстрації поновлених актових записів про народження як первинна, але після порядкового номера зазначається «реєстрація з пропуском строку».
Реєстрація підкинутих, знайдених дітей, яким не виповнився один рік, провадиться на загальних підставах у книзі поточної реєстрації актів про народження на підставі документів, визначених у цьому пункті.

Після проведеної державної реєстрації знайденої дитини відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає представнику служби у справах дітей свідоцтво про народження дитини, а також витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст. 126, 133, 135 Сімейного кодексу України. Витяги видаються представникам служби у справах дітей з дотриманням Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
Про державну реєстрацію народження знайденої (підкинутої) дитини орган ДРАЦС повинен письмово повідомити орган опіки і піклування.

– Варто зазначити, що для надання дитині статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, представникові служби у справах дітей, який діє від імені дитини, видаються свідоцтва про смерть батьків дитини, оскільки така дитина має правові підстави для отримання таких документів, – зазначає Юлія Тунян.

Поліна Ларіна, матеріал з газети "Слобідський край" № 74 від 21.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта