Німецькі експерти допоможуть розвивати енергоефективність на Харківщині

07.11.2016 11:35 Суспільство
Фото: Тамара Кіч Фото: Тамара Кіч
У Харкові проходить ІІ українсько-німецький форум «Біоенергетика. Енергоефективність. Агробізнес».

Зокрема, в рамках заходу заплановано проведення кількох панельних дискусій.

В 2015 - 2016 роках на території області було реалізовано 140 проектів з газозаміщення в бюджетній сфері - школах, дитячих садках, лікарнях. Це дозволило скоротити споживання природного газу в цілому на 18 %. Крім того, за словами заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка, зараз у регіоні почали проектування міні-ТЕЦ в Куп'янську і Вовчанську.

Німецькі експерти допоможуть харківським місцевим громадам поліпшити показники енергоефективності в усіх сферах. Зокрема, у житловому, соціальному та аграрному.

Як розповів генеральний консул ФРН у Донецьку (офіс Дніпро) Вольфганг Мессінгер, нещодавно Україна та Німеччина підписали угоду на 72 млн євро. Гроші підуть на економічний та регіональний розвиток, енергоефективність і допомогу переселенцям. В рамках проекту німецькі експерти надаватимуть технічну підтримку програмам енергоефективності на об'єктах соціальної сфери.

Протягом двох-трьох років буде вибрано кілька пілотних регіонів, де буде проведено енергоаудит.
- Разом із німецьким фондом GIZ і ресурсним центром обласної асоціації органів місцевого самоврядування нам треба підготувати для кожної територіальної громади сучасних енергоменеджерів, - розповів голова Харківської облради Сергій Чернов. - Саме такі люди зможуть готувати регіональні чи місцеві програми, займатися моніторингом ситуації і готувати проекти для отримання коштів міжнародної технічної допомоги.

Голова групи підтримки України в Єврокомісії Кшиштоф Герульськи розповів, що важливо не тільки виділяти гроші, а й розуміти, наскільки ефективно вони використовуються. Для цього потрібно провести енергоаудит об'єктів, а також моніторинг результатів енергомодернізаціїі. Для цього створюється Фонд енергоефективності, який має запрацювати в другій половині 2017 року.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта