Німці інвестують у харківский вітер. Подробиці проекту

13.03.2013 13:29 Суспільство
http://dneprovelotravel.narod.ru http://dneprovelotravel.narod.ru

Німецька компанія вкладає інвестиції в розвиток вітроенергетики в Харківській області.

Зокрема в Кегичівському районі німці планують збудувати парк з 28 вітрогенераторів, кожен з яких коштує близько двох мільйонів евро.

Про це 13 березня на засіданні круглого столу "Стан впровадження стратегії енергоефективності в Харківській області. Проблеми і перспективи" розповів керівник Центру енергоефективності та альтернативної енергетики Харківського національного університету ім. Каразіна Станіслав Ігнатьєв.

За словами Станіслава Ігнатьєва, офіційні дані щодо вітрової активності в Харківській області часто збираються метеостанціями, які не можуть вимірювати швидкість вітру на тій висоті, де будуть працювати вітряки. Центр, який він очолює, є координатором проекту німецького Бундестагу в Україні по оцінці потенціалу енергії вітру в Харківській області. Щоб отримати точні дані про напрям та швидкість вітру в Харківській області, вже встановили три вимірювальні вишки, на яких працюють прилади, що кожні 4 секунди записують дані про енергію вітру.  

Як зазначив Ігнатьев, згідно із спостереженнями за рік, пік вітропотенціалу в області припадає на Харківський, Печенізький, частину Вовчанського району, частини  Нововодолазького, Чугуївського, Зміївського, Кегичівського та інших районів.

- Проведені виміри дозволили створити  карту потенціалу енергії вітру в Україні. Ми бачимо, що Харківська область знаходиться вище середини на цій карті. Енергію вітру ми можемо виробляти саме коли вона необхідна, в зимовий період часу, — зазначив Станіслав Ігнатьев.

За його словами, інвестор готовий вкладати гроші в цей проект. Зараз отримуються всі необхідні дозволи і ведуться переговори з землекористувачами для встановлення вітряків в Кегичівському районі. Після цього планується розпочати реалізацію проекту. Якщо енергія, яку добувають вітряки, буде продаватися по "зеленому тарифу”, то проект окупиться за 8 років.  

Андрій Войніцький

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта