Нова система опалення з'явилася у школі на Харківщині

16.07.2016 11:06 Суспільство
Гостро постала проблема опалення у Борщівському навчально-виховному комплексі, де сьогодні виховують 92 дітей.

А оскільки лагодити сани потрібно з літа, вже сьогодні повним ходом у закладі проводять роботи з ремонту системи опалення.

До речі, село вже вп'яте стало переможцем обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє». За минулі три роки у Борщівському НВК та клубі провели реконструкцію: поставили нові вікна і двері, зробили капітальний ремонт, оновили меблі. Кошти виділяли як із обласного та районного бюджетів, так і допомагали місцеві аграрії.

Тож поступово, наближаючи сільську школу до європейських стандартів, дійшла черга і до опалення.
- У навчальних кабінетах була температура до 15 градусів, а у методкабінеті +4, - розповіла директор Борщівського НВК Наталія Засадченко. - Звичайно, як для дітей, так для вчителів - така температура холодна, і навчатися взимку стає проблематично - діти часто хворіють.

А для того, щоб підтримувати та стимулювати освітній процес у районі, серед шкіл проводять конкурси на перевірку учнівських знань з різних предметів. В свою чергу, учні району показують гарний результат, за що отримують заохочувальні призи.
- Таким способом учні та вчителі сумісною працею заробляють нову техніку або безкоштовний ремонт класної кімнати, - розповів Степан Масельський. - Таким способом ми викорінили давню звичку - залучати до ремонтних робіт батьківські кошти та знаходимо їх у районному бюджеті.

Та, звичайно, у селі є ще невирішені питання. Наприклад, вуличне освітлення, яке хочуть обладнати за новітньою технологією LED, та ремонт доріг. А завдяки активній громаді у Борщівці на одну проблему стало менше.
- Започаткувавши такі конкурси (як обласний конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє». - Ред.), облрада ставила за мету не тільки покращити соціально-економічне становище регіону, але й навчити місцеву владу та громаду формувати ініціативи, бачити та вирішувати їхні проблеми, шляхом реалізації таких проектів, - розповів Сергій Чернов.

Також голова облради зазначив, що всі перевтілення, що зараз відбуваються в селі, – це результат плідної взаємодії влади, територіальної громади та можливостей усіх господарств, які по мірі необхідності локально надають допомогу. Сюди ж слід додати і можливості обласного бюджету. Це приклад, коли об’єднуючись разом, можна ефективно працювати на благо регіону.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта