Новий онкоцентр поєднає якісну діагностику і хороші умови

16.08.2018 10:20 Суспільство
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Новий сучасний вигляд, якісна діагностика та гідні умови лікування – на Харківщині працюють над проектуванням нового онкоцентру.

Будівництво лікувального закладу розпочнеться після завершення всіх юридичних процедур. А поки що над зовнішнім виглядом і функціоналом будівлі працюють проектувальники.

Загалом рішення про будівництво нового онкологічного центру, оснащеного найсучаснішим обладнанням, було прийнято через поганий стан діючого обласного закладу, сказала голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

– У Харківській області спостерігається зростання кількості онкозахворювань. Щороку додається 2–2,5 тисячі чоловік до цього списку. Людей потрібно рятувати. Важливі два моменти. Перший – це якісна діагностика, яка прямо впливає на процес одужання. Другий – хороші умови лікування, – додала голова ХОДА. – Стан обласного онкологічного центру не витримує ніякої критики. Ми будемо підтримувати онкоцентр – проводити ремонтні роботи та закуповувати нове обладнання. Однак ситуацію потрібно змінювати кардинально. Умови перебування пацієнтів та роботи лікарів повинні відповідати всім міжнародним стандартам.

Щодо фінансування закладу Юлія Світлична зазначила, що керівництво області розраховує на власні сили та можливості обласного бюджету, який було посилено завдяки фінансовій децентралізації. Але, крім того, іде робота з Кабінетом Міністрів України – задля отримання фінансування з держбюджету. Залучити до процесу оснащення центру планують і міжнародні організації.

– Працюємо з урядовими та неурядовими міжнародними організаціями й посольствами, щоб залучити міжнародну технічну допомогу, – пояснила Юлія Світлична. – Ми вже ведемо переговори з Ізраїлем і Японією, а також ставимо це питання послам інших країн, які відвідують Харківську область.
Незважаючи на те, що реалізація проекту будівництва нового онкоцентру рухається, виділено фінанси, проходить етап проектування та відведення землі, про наявний онкоцентр теж не забувають, – запевнив директор Харківського обласного центру онкології Денис Скорий.

– Звичайно, рішення про будівництво нового онкоцентру – це головна подія, яка відбувається в онкологічному середовищі міста Харкова та Харківської області. Але важливі не тільки плани, а й сьогоднішнє життя. У нас тривають ремонтні роботи: ремонт покрівлі, відкриття нового блока інтенсивної терапії, ремонт частини поліклінічних будівель, палат тощо. Також закуповують обладнання. Це дуже важливо, це по-хазяйському, – додав керівник закладу.

За інформацією Дениса Скорого, тільки з початку року онкоцентр отримав серію нового обладнання для реанімації та інтенсивної терапії, для проведення складних наркозів важким онкологічним пацієнтам, моніторингу за важкими хворими. Також закуплено мамограф і новий рентгенодіагностичний комплекс.
– Усі закупівлі робляться з тим розрахунком, щоб згодом це обладнання перемістити в новий корпус, – прокоментував директор обласного центру онкології. – Обладнання, яке закуповується, дозволяє нам працювати в рамках міжнародних стандартів і надавати сучасну допомогу жителям Харківської області та пацієнтам з інших областей.

Автор: Марічка Зорняська