За що доведеться платити згідно з новими правилами оподаткування нерухомості

04.07.2016 14:45 Суспільство
Фото:news.dtkt.ua Фото:news.dtkt.ua
Цього року змінені правила оподаткування нерухомості. Із 1 липня розпочинається відлік 60 днів, протягом яких маємо сплатити податок на нерухомість за минулий рік.

Згідно із Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» № 909, по-новому оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова: будівлі готельні, офісні, торговельні, криті автостоянки, будівлі промислові тощо, ще гаражі, майстерні, господарські будівлі - сараї, хліви, літні кухні, вбиральні, погреби тощо)

Так, платити за свою нерухомість будуть ті власники квартир та будинків, площа яких перевищує 60 та 120 кв. м відповідно (або за будинки і квартири загальною площею в 180 кв. м). До речі, у Харкові не платити податок за свою квартиру можуть і власники 120 кв. м, щоправда (таке рішення прийняла міськрада минулого року), це тільки на цей рік. Наступного ж дана пільга скасовується.

Розмір податку у 2016 році коливатиметься до 3 % мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості. Право визначати ставку мають відповідні органи місцевої влади, а отже, ставка буде не однаковою в кожному регіоні, районі, селі. Наприклад, у Харкові, згідно з рішеннями міськради, ставка податку на нерухомість у 2016 році становитиме 2 %.

- Кожна місцева міська, селищна чи сільська рада приймає ставки відповідно до законодавства на власний розсуд, головне, аби ставка не перевищувала встановлені 3 %. Деякі ради розподілили ставку по об’єктах, дехто прийняв одну ставку для всіх об’єктів нежитлової нерухомості, - пояснила заступник начальника управління податків і зборів фізичних осіб — начальник відділу Головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області Ірина Васильєва.

Сам податок буде нараховуватись тільки на площу, яка перевищує вищезгаданий метраж. Наприклад, якщо ви володієте квартирою у 75 кв. м, то сплачувати податок будете тільки із «зайвих» 15 кв м. Або, якщо ваш будинок на 150 кв. м, то сплатите податок з 30 квадратних метрів. Якщо взяти за розрахунок максимум ставки, яка визначена до 3 % від мінімальної заробітньої платні, і розмір мінімальної зарплатні (її з 1 травня по 30 листопада 2016-го встановили на рівні 1450,00 грн), то за кожний квадратний метр доведеться заплатити у 2016 році 43,50 гривні. 

Чергове зростання тарифів: скільки заплатимо за комуналку 


За словами Ірини Васильєвої, платіжки отримають ті власники майна, відомості про яке містилися в реєстрі прав власності на нерухоме майно (наповнювали переважно БТІ), а також містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Інформація про значну кількість об’єктів досі міститься на паперових носіях у БТІ. У першу чергу податківці працюють із тими громадянами, які вже внесені у базі держреєстру. А от ключова проблема полягає у тому, що сьогодні дані у цьому держреєстрі є тільки з 2013 року. І податківці не мають повних даних не тільки по нежитловій, а й щодо житлової нерухомості. До слова, про нежитлову нерухомість. Як вдалося з’ясувати, якщо вона є, за неї доведеться платити всім, незалежно від площі.

Наприклад, родина у Барвінковому має будинок у 70 кв. м, а ще літню кухню, гараж, два сараї та надвірний туалет. У цьому випадку, як запевнила фахівець Фіскальної служби, податок за свою хату родина платити не буде, адже будинок не перевищує встановлені законом 120 кв. м. А от за нежилі приміщення доведеться кровні віддати. У Барвінківській міській раді, до речі, ставку на житлову нерухомість встановили на рівні 1,5 %, на нежитлову — 0,2 %, а ще визначили ставки по різних об’єктах нерухомості: готелі — 0,5 %, офіси — 1 %, торговельні павільйони — 1 %, гаражі — 0,5 % та ін.

Сьогодні українці, особливо у сільській місцевості, не поспішають бігти платити новий податок. Фіскали ж, посилаючись на вимоги законодавства, розраховують на свідомість власне громадян, які самі прийдуть до них, принесуть відповідні документи на нерухоме майно й сплатять податок.

ЖИТЕЛІ ХАРКІВЩИНИ ОТРИМАЮТЬ ГРОШОВУ ДОПОМОГУ НА СУМУ 1 МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ

- Розрахувати суму податку ми можемо на підставі державного реєстру та/або документів, які надає власник цих споруд, - продовжує Ірина Васильєва. - Зараз ми працюємо над встановленням тих об’єктів, які не потрапили в державний реєстр. Якщо власник таких споруд не прийде сам із документами до Фіскальної служби, жодних штрафних санкцій до нього поки не будуть застосовувати, однак все одно рано чи пізно доведеться заплатити. За три роки Фіскальна служба має подолати цю проблему й нарахувати податок усім.

Фахівець запевняє, що ставки на нежитлове нерухоме майно, як правило, незначні. Так, наприклад, у селі Циркуни, Харківського району, ставка на житлове та нежитлове нерухоме майно складає 0,5 % від мінімальної зарплатні. Тож циркунівці за кожний квадратний метр нежитлової нерухомості та житлової (понад норму) повинні будуть сплатити 7,25 грн. От і виходить: якщо у вас літня кухня, сарай, гараж займають 70 кв. м, у рік доведеться віддати державі 70х7,25 =507 грн. Як зазначили у сільраді, поки у Циркунах заплатити за свою нерухомість звернулися одиниці.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта