Новий випадок сказу у домашньої тварини зафіксували під Харковом

05.03.2018 10:16 Суспільство
фото:ветеринария фото:ветеринария
Із початку року на території Харківської області діагностовано 30 випадків сказу тварин. Із них 17 випадків сказу у котів, сім випадків сказу у собак, п'ять випадків сказу лисиць і один випадок сказу куниці.

Минулого тижня фахівці Держпродспоживслужби в Харківській області зафіксували новий випадок сказу. Небезпечну хворобу схопив кіт у селі Протопопівка Дергачівського району. Із першого березня у цьому населеному пункті введені карантинні обмеження.

Тим часом у трьох інших населених пунктах у різних куточках області карантин знято:

сказ кота (Балаклія) — карантин скасовано 26 лютого;
сказ кота  (село Довгеньке Ізюмського району) — карантин скасовано 1 березня;
сказ собаки (Лозова) — карантин скасовано 19 лютого.

Як ідеться у повідомленні Держпродспоживслужби в Харківській області, «станом на друге березня в області залишається 29 неблагополучних пунктів по сказу тварин, у яких проводяться відповідні заходи з оздоровлення.

Задля профілактики сказу тварин фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Харківській області уже з початку року зробили щеплення  11110 собакам, 9709 котам, так за тиждень вакциновано 1751 собаку та 1435 котів. На території Харкова вакциновано 1188 собак та 458 котів».

Довідка. Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), вона входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів.

Читайте також: Три навчально-практичні центри створять у Харківській області

Автор: Тетяна Василець