Обираємо парламент: як правильно проголосувати. ВІДЕО

20.07.2019 09:00 Суспільство
Фото: Народна правда Фото: Народна правда
Цієї неділі, 21 липня, в Україні відбудуться позачергові вибори депутатів Верховної Ради. Українці голосуватимуть за новий склад у 450 депутатів Верховної Ради.

Голосування відбуватиметься за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. Це означає, що половина нардепів пройде в парламент за результатами голосування за виборчими списками від політичних партій (пропорційна система). Ще 225 членів парламенту виборці оберуть в одномандатних виборчих округах (ОВО) за мажоритарною системою відносної більшості.
Тобто виборці отримають два бюлетені: один буде однаковим для всіх громадян України, незалежно від їхньої реєстрації місця проживання – з переліком партій; а другий, для кожного виборчого округу свій, – з переліком кандидатів-мажоритарників.

Останні діляться на дві категорії. До однієї належать ті кандидати, які представляють політичні партії та є висуванцями від конкретних політсил. Друга категорія кандидатів – самовисуванці. Це ті, хто не заявив про належність до жодної партії та йде на вибори сам від себе.

До цьогорічних парламентських перегонів ЦВК допустила 22 партії. У цілому в партійних списках – 2747 кандидатів. Загальна кількість кандидатів-мажоритарників – 3220, з них 1404 висунуто партіями, 1680 – самовисуванці. Програми всіх кандидатів можна почитати на сайті ЦВК (cvk.gov.ua).
Харківська область – другий регіон після Дніпропетровщини за кількістю одномандатних виборчих округів. У нас їх 14, тут працюватимуть 1673 виборчі дільниці.

Нагадуємо, виборчі дільниці відкриються о 8.00 й закриються о 20.00. О 19.55 про закриття має попередити голова дільничної комісії. Той, хто станом на 20.00 ще перебуватиме на дільниці, зможе проголосувати. Отримати бюлетень можна на підставі паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України. Дипломатичний паспорт, службовий паспорт і закордонний паспорт – лише для голосування на закордонних виборчих дільницях. Військовий квиток – тільки для військовослужбовців-строковиків.

Про те, чого не можна робити на виборчій дільниці, аби не порушити закон, дивіться в нашому спецпроекті.

Також пропонуємо ознайомитися з роликами.

 

 

Читайте також: 

Кого обираємо: огляд партій від Степанича

Кого обираємо: з кандидатами від Харківщини знайомить Оленка