У будинку дитини збирають гроші на мікроавтобус. Фото

30.11.2017 16:45 Суспільство
Фото:facebook/Роман Марабян Фото:facebook/Роман Марабян
15 грудня у Харкові відбудеться благодійний аукціон «Святий Миколай — особливим дітям».

Як повідомив ініціатор аукціону, головний лікар Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини № 1, захід намічений на 15.00, проходитиме він за адресою: проспект Незалежності, 2 (Premier Palace Hotel Kharkiv, у залі  «Харків», на другому поверсі).

— Усі кошти, зібрані на аукціоні, будуть спрямовані на придбання мікроавтобуса для роботи мобільної паліативної служби. Це дозволить нашим фахівцям допомагати сотням важкохворих дітей та їхнім родинам по всій області, — розповів головлікар. 

Команда будинку дитини протягом трьох років збирає кошти на медичний автомобіль. 

— Три роки тому до нас потрапило багато мам з важкохворими дітьми — вимущених переселенців, тому зібрані на той час гроші вирішили направити їм на допомогу. Це була й адресна матеріальна допомога, й закупівля візочків, стільчиків... — розповідає Роман Марабян. — Зараз на рахунку благодійного фонду будинку є певна сума грошей, але все одно не вистачає близько 150 тисяч гривень. У середньому мікроавтобус вартує близько 850 тисяч гривень. 

Очікується, що авто возитиме як тяжкохворих дітей Харкова, наприклад, на консультації до лікарень, так і спеціалістів паліативного відділення, які зможуть виїздити в усі райони Харківської області до важкохворих дітей і надавати їм допомогу вдома. 

— До нас протягом останніх семи років на реабілітацію приїздять з глибинки батьки з важкохвориими, не рідко із статусом паліативних, дітьми. Мами й тати кажуть, що дуже чекають, коли наші спеціалісти почнуть виїздити у райони, — говорить Роман Марабян й додає, що будинок дитини очікує на трансформацію: обласна рада має погодити розширення послуг закладу й до їх переліку долучити надання виїзної допомоги. 

Власне на аукціоні, за словами Романа Марабяна, будуть виставлені не менше сорока лотів. Здебільшого це будуть картини різної тематики від професійних художників, зокрема Харкова й Одеси. Перший лот вже оприлюднив Роман Марабян. Із дружиною вони вирішили віддати на благочинність свій весільний подарунок.

Роман Марабян опублікував у мережі  фото першого лота, який передав для аукціону від своєї сім'ї.                              

Розігруватимуться й інші цінні предмети. Як-от, лот від відомого педіатра Євгена Комаровського.


Роман Марабян і Євген Комаровський, який для аукціону подарував чотири авторські книги

Надати лоти від себе пообіцяли також письменник Сергій Жадан, акторки Ірма Вітовська-Ванца та Римма Зюбіна. А волонтерка зі «Станції Харків» Алла Фещенко надала для аукціону три колекційні ляльки Барбі.

У будинку дитини сподіваються, що на аукціон завітають фірми, ресторани, клуби, IT-компанії Харківщини і придбають цікаві лоти й тим самим допоможуть діткам.

— Скажімо, придбану картину можна повісити у себе в офісі. Це і прикрашатиме його і нагадуватиме про допомогу важкохворим діткам області, — говорить з надією Роман Марабян. 

Довідка. Паліативна допомога дітям (ВООЗ). Це активний і повний догляд за тілом, розумом і станом духу дитини, а також підтримка сім’ї. Вона починається з моменту діагностування хвороби і продовжується, незважаючи на те, чи отримує дитина лікування з приводу основного захворювання, чи ні. Спеціалісти повинні оцінювати і полегшувати фізичні, психологічні і соціальні страждання дитини. Для надання ефективної паліативної допомоги вимагається широкий мультидисциплінарний підхід, який охоплюватиме сім’ю і використовуватиме наявні в конкретному суспільстві ресурси.

Читайте також: У Харкові вводять єдиний електронний квиток: як бути пільговикам

Автор: Тетяна Василець