Перехід на літній час: на скільки переводити годинник

23.03.2018 11:45 Суспільство
Фото: movqe.az Фото: movqe.az
У ніч з 24 на 25 березня в Україні відбудеться перехід на літній час. А це означає, що вставати доведеться раніше, адже стрілки годинників необхідно перевести на одну годину вперед.

Перехід на літній і зимовий час в Україні регламентує постанова Уряду № 509 від 13 травня 1996 року. Такий перехід відбудеться цього року о третій годині ночі 25 березня. Перехід на літній час здійснюється щорічно в останню неділю березня, а на зимовий – коли годинник переводять на одну годину назад – в останню неділю жовтня. Доба, в яку відбувається переведення годинників на літній час, триває 23 години, а доба, коли відбувається перехід на зимовий час, триває 25 годин. 


Двічі на рік стрілки годинників переводяться на годину в більш ніж ста країнах світу. Зокрема, США й Канада вже перейшли на літній час. Усі країни світу, які діють за такою системою, переводять стрілки годинників у різні дні. В Йорданії це роблять за схемою «останній четвер березня – остання п’ятниця вересня», а у Бразилії – «третя неділя лютого – третя неділя жовтня».

Від переходу на літній час відмовилися багато аграрних країн, де робочий день передбачає найвищу ефективність у денний час. В Європі перехід на літній час не здійснюють тільки Ісландія, Білорусь та Росія.


Читайте також: Додаткові поїзди з Харкова призначені на Великдень

Олександр Ушаков