Перша об'єднана громада утворилася на Харківщині

10.09.2015 11:37 Суспільство
Фото: kivadm.gov.ua Фото: kivadm.gov.ua
Першими в регіоні процес об’єднання завершили мешканці Вовчанського району.

Нова громада отримала назву Старосалтівська, повідомляє прес-служба ХОДА.

«Відповідні рішення про добровільне об’єднання територіальних громад прийняли Старосалтівська селищна, Гонтарівська, Молодівська, Хотімлянська, Червоноармійська та Шестаківська сільські ради», - повідомили в Харківському регіональному Офісі з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади.

Висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад щодо добровільного об'єднання територіальних громад у Вовчанському районі затверджені розпорядженням голови ХОДА № 395 від 04.09.2015 року. Також обладміністрація звернулася до Центральної виборчої комісії для призначення на території Старосалтівської громади перших місцевих виборів голови та депутатів селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Одним з ініціаторів об’єднання стала голова Старосалтівської селищної ради Парасковія Задорожна. Свою мотивацію пояснює історичними та фінансовими міркуваннями.

«Колись тут був Старосалтівський район, згодом його приєднали до Вовчанського, проте міцні зв’язки між громадами в межах колишнього району залишилися. Крім того, ми обрахували, що якщо нам залишать 60 % податку на доходи фізичних осіб, то лише до бюджету Старосалтівської селищної ради ми отримаємо близько 1 мільйона гривень додатково, а разом з ще п’ятьма громадами ця сума ще зросте. Ми вже відчули переваги фінансової децентралізації. Коли було збільшено податок на землю, навіть ті сільради, які завжди сиділи без коштів, отримали нормальне фінансування», - пояснює Парасковія Задорожна.

У голови селищної ради вже є плани щодо того, на які цілі спрямувати додаткові кошти, що отримає об’єднана громада.

«Одне із завдань, яке зараз стоїть, - поновити роботу дільничної лікарні в Старому Салтові, зараз на її місці - амбулаторія, але до нас приїздять мешканці навколишніх сіл за медичною допомогою, в такому обсязі її не вистачає. Коли кошти лишатимуться громаді, ми самі зможемо вирішувати: сьогодні робимо дороги, завтра – школи. Наприклад, нам потрібно поновити харчування в школах. Ми можемо привести до ладу підвали в школах, щоб було де зберігати овочі, які можна закуповувати в місцевих фермерів на всю зиму. Таким чином зможемо зберегти чималі гроші», - розповіла Парасковія Задорожна.

Кіра Малєжик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта