Перші результати врожаю підрахували в Харківській області

18.07.2016 14:05 Суспільство
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Станом на 18 липня ранні зернові та зернобобові культури обмолочені на площі 230,3 тис. га, що становить 34 % від запланованого.

Такі цифри підрахували у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА.  Так, на Харківщині вже встигли намолотити 891,4 тис. тонн зерна при середній врожайності 38,7 ц/га.

Якщо порівнювати із минулим роком, то на цю дату аграрії області обмолотили 216,6 тис. га, намолотили 758,6 тис. тонн. Тоді середня врожайність склала 35,0 ц/га.

Збір пшениці на Харківщині вже майже завершили, а яровий ячмінь – тільки розпочали. Тобто сьогодні область на півшляху до завершення жнив та зібрала вже третину загальної території.

Похолодання насувається на Харківщину (Графіка) 

Наприклад, на Балаклійщині ранні зернові представлені двома культурами: яровий ячмінь і озима пшениця.

 - Планується, що середня врожайність цих двох культур в нашому регіоні становитиме 5,5 тонни, тобто 55 центнерів, - розповів виконавчий директор «АФ «Борщівська» Іван Шуляк. -  Цього року врожайність трохи краща за минулорічну, проте гірша, ніж у 2013 році, – за 30 років це був найкращий врожай на Східній Україні.

А Зачепилівський район до збирання ранніх зернових приступив 11 липня, і вже сьогодні на його території зібрали четверту частину загальної площі та побачили, що врожайність у цьому році не краща за попередні.

 - Про ячмінь говорити ще зарано, а урожайність пшениці у наших аграрних підприємців, а їх 31 у районі, склала 34 центнери з гектара. Щоденно на полях працює до 95 зернових комбайнів, - розповів начальник управління агропромислового розвитку Зачепилівської РДА Юрій Ткаченко. - Половина озимої пшениці у цьому сезоні довелося пересівати через погодні посушливі умови.

Тяжко для ранніх зернових далися погодні умови і на Первомайщині. У цьому сезоні ті дощі, які проходили по області, цей район зовсім оминули. Через критичну посуху тут навіть призупинили посів озимих, тому що для цього процесу була зависока температура. Лише зима та весняні дощі дали покращення та змогу показати непоганий результат.

- Сьогодні зібрали 30 % загальної площі, тому урожайність не конкретна, - розповіла начальник управління агропромислового розвитку Первомайської РДА Тетяна Руденко. -  Урожайність пшениці 40 ц/га. Це більше ніж ми чекали, адже у минулому середня урожайність склала 43 ц/га за більш сприятливих погодних умов. Через засуху нам довелося пересівати 14 % загальної площі озимого клину. 

Марина Проценко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта