Під Харковом горіли 10 гектарів лісу і стався вибух аміаку (ФОТО)

17.07.2014 10:05 Суспільство
Фото автора Фото автора
16 липня на території Рокитнянського лісництва у Нововодолазькому районі пройшли комплексні навчання ДСНС.

Горить пшеничне поле, а вогонь перекинувся на найближчу лісосмугу. Площа пожежі вже складає 10 га, а неподалік чутні вибухи невідомих снарядів. Вогонь пошкодив аміакопровід, і небезпечна речовина потрапила в атмосферу. Ситуація ускладнюється ще й тим, що неподалік місця аварії розташований дитячий табір, потрібно проводити евакуацію.

Такою була легенда комплексних тренувальних навчань, які у середу, 16 липня, пройшли на території Рокитнянського лісництва у Нововодолазькому районі. Подібні навчання проводяться принаймні тричі за сезон, тим паче, що зараз через спеку загроза займання дуже велика.

- Загроза пожежі зараз є не лише для лісів. Вже почалася збиральна кампанія, і головне сьогодні — зберегти врожай, - сказав начальник ГУ ДСНС України в Харківській області Павло Одарюк. - Для того, щоб запобігти лісовим пожежам, необхідно систематично проводити роботу з населенням, адже часто причиною загорянь є людський фактор. Важливо, щоб люди спільно з лісниками, органами влади і рятувальниками оберігали лісові господарства від стихії.

Сьогодні в області вже діють профілактичні протипожежні заходи. Як розповів начальник відділу організації охорони захисту лісу Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Желтоног, наразі накладена заборона на несанкційований в'їзд транспорту у лісосмуги. Спеціалісти організації закривають непланові заїзди у хвойні насадження, а щоб люди відпочивали безпечно і для себе, і для довкілля, облаштовуються спеціальні місця відпочинку.

- На жаль, штраф за порушення правил пожежної безпеки невеликий. Для громадян він становить від 17 до 51 грн. Але у разі, якщо буде доведена провина за виникнення пожежі, то може настати навіть кримінальна відповідальність, - пояснив Сергій Желтоног. - На сьогодні вже притягнуто до відповідальності 250 громадян, які порушували правила пожежної безпеки. На них накладено штрафів на 4 тис. грн.

Начальник відділу організації охорони захисту лісу додав, що заборона на заїзд транспорту у хвойні лісові насадження діятиме до того моменту, поки в регіоні не встановиться стійка дощова погода. Із практики минулих років це скоріше за все буде початок листопаду.

Проте, цього року від вогню в Харківській області вже постраждало близько 12,7 га лісу. Серед найбільш пожежонебезпечних районів, де виникає велика кількість пожеж у лісних масивах, — Ізюмський, Куп'янський, Балаклійський, Дворічанський, Вовчанський і Борівський.

- Минулого року було 72 лісові пожежі, цього року - 17. Площа пожеж в 2013 році становила 25 гектарів. На сьогоднішній день їх в половину менше, - розповів начальник ГУ ДСНС України в Харківській області.

У якості профілактичних заходів у найближчий час також будуть проведені навчання з головами райдержадміністрацій, які є керівниками штабів цивільної оборони у своїх районах.

- Оскільки саме голови адміністрацій на території тих чи інших районів є керівниками штабів цивільної оборони, на них лежить вся відповідальність за прийняття рішень і дуже багато залежить від того, наскільки правильним чи неправильним було прийняте рішення. Думаю, що тенденція до зниження лісових пожеж та ефективності їх ліквідації буде продовжена, - сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. 

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта