Чи безпечно ще їздити на зимову риболовлю. Коментар рятівників

25.02.2014 07:00 Суспільство
https://plus.google.com/ https://plus.google.com/
Із початку року на водоймах Харківщини підступний лід забрав життя двох: хлопчика та дорослого рибалки.

Нині, здавалося б, потеплішало, лід тане, а рибалки продовжують закидати вудки. «СК» дізнався, наскільки небезпечним є це заняття, і як слід поводитися на льоду.

Небезпека провалитися під лід чатує насамперед на річках, адже там є течія. Знизу вода підмиває лід, причому, у певних ділянках. Саме в цьому і криється загроза. Так, до прикладу, людина може стояти на льоду товщиною 10 см, зробити крок і опинитися на 2 см. Те саме стосується і ставків зі стоячою водою. Оскільки вони розташовуються переважно у певних улоговинках, уся вода під час танення стікається до водойми. Таким чином, піднімається рівень води, лід починає тріскатися.

Інша небезпека льоду – у найулюбленіших місцях рибалок, там, де є рослинність, наприклад, очерет. У таких місцях першочергово відбувається танення й імовірність провалитися зростає. Особливу увагу слід надати й старим лункам рибалок.

– Рибалки – фанати, екстремали. Їх важко переконати не йти на лід. Головна порада не тільки рибалкам, а й тим, хто мешкає неподалік від водойми, – уже потрібно виключити проходження через водойми, навіть якщо є лід, – каже помічник начальника Головного управління ДСНС України в Харківській області Ігор Лупандін.

Рибалкам пильну увагу слід приділити товщині льоду, адже в певних ділянках вона різниться. Найбезпечніша товщина льоду – це 7 см для однієї людини. Для групи людей  – від 15 до 17 см. Для катання на ковзанах – від 25 см і більше.

– Ковзани вже потрібно залишити на полиці. Зайвий раз краще не ризикувати. Слід обирати безпечні водойми, і обов’язково перевіряти товщину льоду. Для цього у рибалок є спеціальні прилади, – пояснює рятувальник.

За відсутності приладів допоможе зорієнтуватися і колір льоду. Якщо він матовий, молочного кольору – це вже має насторожити. Безпечний лід має бути прозорим і гладким.

– Рибалкам обов’язково слід обв’язатися мотузкою довжиною від 10 до 15 м. Завдяки їй можна витягти потопаючого. Не можна рибалкам робити лунки занадто близько одна до одної. Відстань між ними повинна сягати мінімум 40 см. Ще одна порада – тримайте одне одного у полі зору, – розповідає Ігор Лупандін.

За словами начальника Головного управління, небезпека чатує і на тих рибалок, які користуються гумовими надувними човнами. Лід, який підмивається водою, стає гострим, як лезо й може пошкодити водний транспорт. Не потрібно ризикувати і брати із собою на рибалку дітей.

Якщо ж із вами все-таки сталася біда, і ви провалилися – спробуйте звільнитися від верхнього одягу, який обтяжує рухи.

– Лід у цей момент дуже крихкий, тому виповзати на нього потрібно спиною, лягати на лопатки, піднімаючи лікті, і потрохи перекочуватись. Якщо вилізати грудьми вперед – лікті направляти вперед, допомагати собі ногами. Перекочуватися потрібно у той бік, звідки прийшли. У незвідність, де невідома товщина льоду, котитися небезпечно. Якщо ви розумієте, що сили зникають, спробуйте покликати на допомогу, раптом телефон запрацює, викличте підмогу, – дає рекомендації Ігор Лупандін.

Рибалкам краще сидіти у людному місці. Рятуючи іншу людину, яка потопає, до неї потрібно не підходити, а підповзати, бажано на якомусь настилі, прив’язавши себе мотузкою.
За будь-яких умов краще зайвий раз не ризикувати. І ще одне: слід дослуховуватися до прогнозів синоптиків.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта