Пластиковий паспорт. Що треба знати про нові електронні документи

15.01.2016 12:34 Суспільство
Фото: realgazeta.com.ua Фото: realgazeta.com.ua
Уже з Нового року кожен українець зможе отримати новий вид паспорта – електронний.

Про це ще на початку грудня під час звіту керівників центральних органів виконавчої влади заявляв міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Чиновник зазначив, що новий зразок українського паспорта у вигляді пластикової ID-картки 54х85,6 мм, з електронним носієм уже давно підготовлений до випуску. Там міститиметься вся інформація про людину – від її місця народження до відбитків пальців, а ще до паспорта «прив’яжуть» соціальне страхування, медичні послуги, інформацію про наявність в особи посвідчення водія та інші документи. Обіцяють, що це буде один із найсучасніших та прогресивних документів в Європі. Зокрема, від паперового він відрізнятиметься тим, що матиме електронний чіп.

Без законодавчої бази

За подробицями того, як виглядатиме новий паспорт, скільки він коштуватиме і в який термін видаватиметься, «СК» звернувся до Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області. Як нам заявили в прес-службі, наразі дати точні відповіді на ці запитання вони не можуть, адже закону, який регламентував би всі ці моменти, досі немає.
– Закон досі не прийнято, і інформація щодня змінюється, – прокоментували нам у прес-службі.
Оскільки до моменту видачі перших електронних паспортів залишилося всього два тижні, а закону немає, ми взяли за основу поданий Урядом законопроект, текст якого є у вільному доступі на сайті Верховної Ради. Також щоб зрозуміти, чого чекати від нових документів, ми проаналізували останні інтерв’ю держслужбовців вищого рангу, зокрема Президента України Петра Порошенка та в. о. голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка.

Електронні паспорти з біометричними даними є вже більш ніж у 90 країнах зі 193 держав – членів ООН. Ще понад 20 готові до впровадження таких документів найближчими роками.

Адміністративні послуги через Інтернет

Отже, що ж являтиме собою новий електронний паспорт? Передбачається, що на пластиковій картці буде розмішено таку інформацію: назва держави, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, номер документа, дата видачі документа і закінчення терміну його дії, уповноважений суб’єкт, що видав документ, місце народження, оцифроване фото власника паспорта і його оцифрований підпис. Решта інформації потрапить на електронний чіп. Це, зокрема, дані про місце реєстрації, сімейний стан, реєстраційний номер облікової картки платника податків, видачу приватизаційних паперів, біометричні дані, оцифрований образ обличчя особи, оцифрований підпис особи тощо. Головними перевагами нового паспорта стане захищеність від підробки і можливість у подальшому отримувати більшість адміністративних послуг через Інтернет, не витрачаючи час на черги до кабінетів чиновників. 

– Запровадження нових ID-карток не означає лише заміну паперового документа на пластиковий. Не менш важливий наслідок – розвиток електронних сервісів. До ID-карти буде внесено електронний цифровий підпис особи, а з його допомогою можна буде надавати громадянам якісні, прозорі, безпечні та швидкі послуги. Це важливо і в контексті запровадження електронного урядування, – сказав в. о. голови Державної міграційної служби України Максим Соколюк.

Паперові паспорти не викидаємо
Те, що електронні паспорти почнуть видавати вже з Нового року, не означає, що паперові документи перестануть діяти. Перехід на новий формат розрахований на п’ять років. Крім того, насильно примушувати людей користуватися картками з електронним чіпом урядовці не збираються. Наприклад, особи, які з релігійних причин не хочуть мати паспорт з електронним носієм, можуть відмовитися від цього. У такому разі оформляється просто карта встановленого зразка, без чіпа. Людині ж потрібно буде написати заяву про відмову від електронного носія у своєму паспорті.
Отримати паспорт наразі можна лише в органі Державної міграційної служби. Із собою треба мати свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта вперше), у разі необхідності – довідку про реєстрацію особи громадянином України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх на постійне проживання в Україні), посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних), документ, що підтверджує особу законного представника, документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (за необхідності). Також треба буде заповнити заяву-анкету. А от фото приносити не потрібно. Його зроблять у службі.
– Оформлення паспорта у формі ID-картки здійснюватиметься у будь-якому місці, незалежно від місця проживання особи. Громадяни не будуть «прив’язаними» до так званих «паспортних столів», – пообіцяв в. о. глави Державної міграційної служби.
Крім того, за його словами, наразі точаться дискусії щодо надання права видавати паспорти ще й комунальним центрам адмінпослуг (так звані «ЦНАПи») та державному підприємству «Документ». Це прискорить процедуру та зменшить корупцію.
– Якщо сьогодні ЦНАПи виступають лише у ролі посередників, які приймають від громадян документи та передають їх до міграційної служби, то пропозиція Уряду – надати їм права щодо прийняття заяв (із первинним внесенням інформації до Реєстру) та видачі документів. Міграційна служба лише прийматиме рішення щодо ідентифікації та оформлення паспорта, тобто працюватиме в режимі «бек-офісу» за взірцем більшості європейських держав, – сказав Максим Соколюк. – Щоправда, ця реформа не може відбутися за один день. Ще деякий час ЦНАПи та підрозділи міграційної служби прийматимуть громадян паралельно.

Згідно з чинним законодавством, отримати паспорт в Україні можна лише з 16 років. У разі прийняття запропонованого кабміном законопроекту граничний вік буде знижено до 14 років. Це поширена європейська практика, адаптована до українського законодавства. Адже саме з 14 років наступає часткова дієздатність, і підлітки в цьому віці вже можуть вчиняти певні правочини, не завжди потребуючи присутності батьків із паспортами.

Від 100 до 300 гривень

Кабмін постановив, що електронні паспорти мають виготовлятися в термін від 10 до 30 днів. Однак у разі ухвалення проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України, ці терміни можуть бути змінені. Зокрема, як прокоментував Максим Соколюк, після того, як усі дані про громадян, які містяться на паперових носіях, будуть оцифровані та внесені до ЄДДР, оформлювати ID-картки можна буде від 7 та 20 робочих днів.
Скільки коштуватиме новий електронний паспорт офіційно, також не відомо. Однак Президент України Петро Порошенко під час візиту на поліграфкомбінат «Україна», де почалося виробництво пластикових паспортів, заявив, що вартість такого паспорта складе від 100 до 160 грн без податку на додану вартість. Водночас експерти відзначають, що це тільки собівартість. Разом з вартістю послуг ціна може скласти від 200 до 300 гривень.
Президент також припустив, що Державна міграційна служба зможе отримувати від поліграфкомбінату «Україна» до 45 000 електронних паспортів на добу.

Ірина Гудзь, кореспондент

Автор: Администратор сайта