Податки з підробітків хочуть зняти із харків'ян

20.08.2016 10:48 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Минулого тижня Мінфін презентував громадськості свій проект податкової реформи.

Планують, що роздрібні торговці, народні майстри та репетитори можуть стати підприємцями без реєстрації відповідної фірми.

Так, законодавці планують ввести нову ставку податку на доходи фізосіб (ПДФО) у розмірі  10 % від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, тобто 147 грн. Під фізособами мають на увазі тих, хто сьогодні займається індивідуальною діяльністю без реєстрації підприємцем.

Причому їх річний дохід не повинен перевищувати 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, тобто 350 тис. гривень.

Це стосується роздрібної торгівлі, люди, які займаються поновленням меблів, одягу, ремонтом автомобілів та інших транспортних засобів, а також радіотелевізійної та іншої аудіо- та відеоапаратури.

Також ті, хто надає перукарські та косметологічні послуги, послуги з манікюру та педикюру, татуювання. Нова категорія платників податку не минула і таких професій, як гувернер, репетитор, доглядальник за хворими або немічними особами.

Та якщо новим законопроектом держава виокремлює багато плюсів, то в людей, які займаються додатковий заробітком, щодо нововведень своя думка. 

Як звучить новий органний зал Харківської філармонії (Відео) 

Наприклад, харків’янин Юрій Голубєв продає автомобільні деталі, які виробляє власноруч. Працює через Інтернет: подає оголошення і люди відкликаються, адже ціна  нижча ринкової, а якість продукції однакова.

- На мою думку, така система запрацює, якщо контроль буде відповідний, - говорить чоловік. - Але, поки що не зрозуміло як у державі будуть розрізняти добросовісного платника і людину, яка не виявить бажання віддавати свій заробіток, хоч і невеликий.

Чоловік має дохід близько 4-5 тис. грн щомісячно, але він не є стабільним, бо продати продукцію не завжди вдається. А головне те, на думку продавця, незрозуміло як без будь-якої звітності можна контролювати щорічний дохід, який не повинен перевищувати 350 тис. гривень.

А якщо перевищить? Тобто, на думку чоловіка, у державі сподіваються на добросовісність людей і не більше.

Окрім роздрібної торгівлі, популярним сьогодні видом діяльності, який приносить додаткові гроші, є репетиторство. Протягом семи років основний заробіток харків'янки Анни Голінської є праця з дітьми.

Вона займається репетиторством із учнями початкових класів, викладає англійську та німецьку мови, а її щомісячний дохід становить 5-6 тис. гривень.

- 147 гривень  - це не такі великі гроші, які б людина не могла заплатити, - розповіла репетитор. - Тому, якщо це позитивно вплине на економіку держави, я думаю, що віддавати такі гроші можна.

При чому позитивним є те, що можна стати підприємцем і не реєструватися, тобто уникнути всіх затяжних процесів і тяганини з документами.

Жінка розповіла, що працювати на себе і одночасно на законних підставах вона хоче, тому дивиться на такі зміни у законодавстві позитивно.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта