Погрози боржникам по кредитах у Харкові тривають

04.08.2015 10:35 Суспільство
Фото: torange Фото: torange
Попри постанову НБУ, згідно з якою банкам наполегливо рекомендують не вдаватися до погроз в адресу боржників по кредитах, терор досі триває.

Про це розповів координатор Харківської громадської організації "Кредитний майдан" Сергій Хлюпін.

- На днях я зустрічався зі своїм приятелем. Йому щодня мало не через кожні 15 хвилин телефонує колектор, вимагає віддати гроші, погрожує. Зараз цей чоловік розмірковує над тим, щоб написати заяву до міліції, - розповів Сергій Хлюпін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валютні кредити треба визнати незаконними - харківські правозахисники

Наслідки закону про реструктуризацію валютних кредитів для банків. Коментар харківського експерта

На думку координатора "Кредитного майдану", постанова НБУ не матиме результатів, адже вона не є обов'язковою для виконання, а носить лише рекомендаційний характер. Крім того, сьогодні банки активно продають кредитні портфелі, в тому числі колекторським компаніям. В такому випадкову вплинути на нового власника боргу НБУ вже не може.

Нагадаємо, 21 липня Нацбанк ухвалив методологію, за якою мають діяти банки у разі виникнення складнощів з клієнтами. Ключовим моментом є те, що протягом 12 днів після того, як клієнт прострочив виплату, банк не має застосовувати ніяких каральних заходів. Мова йде про заборону телефонних дзвінків уночі, у святкові та неробочі дні, залякування рідних боржника, погроз із нецензурними лайками та публічних демонстрацій заборгованостей (листи, упаковані у конверти зі словом «борг») тощо.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта