Популярні телефонні розводи, або Як видурюють з людей гроші

27.12.2013 15:17 Суспільство
http://crimea.ura-inform.com/ http://crimea.ura-inform.com/
«Мобілка» дарує розкіш спілкування з близькими, які нерідко перебувають за сотні кілометрів.

Та іноді така багатофункціональність повертається проти нас самих. Сьогодні частішають випадки «телефонних ошуканців».

Мамо, я в міліції

«Мамо, я в халепі! Допоможи! У мене серйозні проблеми, терміново потрібні три тисячі гривень. Привези...» . «Ваш син збив вагітну дівчину, треба гроші, аби він не загримів за ґрати». «Вітаємо, ви стали переможцем розіграшу машини. Для підтвердження надішліть sмs-повідомлення на короткий номер...»

Знайомі ситуації? Вони траплялися з вами, або із сусідами, колегами? Це класичні схеми шахрайства для телефонних здирників, які наживаються на людських почуттях. Яка ж мати не віддасть усе на світі, аби врятувати кровинку? Чи хто не хоче легко стати володарем нової автівки? І хоча більшість із нас не раз чула про такі «розводи», люди знову і знову наступають на ті самі граблі.

Про своє «спілкування» з телефонними ошуканцями розповідає харків’янка Людмила Погорєлова. Жінці подзвонили пізно ввечері. У слухавці пролунав плаксивий голос «сина» із закликом допомогти, а потім холодний розважний голос «слідчого»: «Ваш син з другом понівечили чужу техніку, але можна обійтися без покарання, якщо ви терміново переведете на рахунок постраждалого гроші». Не чуючи голосу здорового глузду, придушуючи інтуїцію та сумніви, через півгодини Людмила вже перевела на потребу три тисячі гривень. Коли паніка минула і нарешті додзвонилася до сина, він саме повертався додому з роботи.

– У мене просто вимкнулися мізки. Наче під дурманом була, ошаліло бігала та шукала гроші. Це жахливий стан! – пригадує Людмила.

Психологи пояснюють такий стан емоційною слабкістю.

– Це все страх втрати рідної людини, співчуття і напади паніки, коли ти просто слідуєш тому, що тобі наказують, – каже психолог Оксана Лісянська. – Тут також вмикаються механізми уяви і людина підсвідомо бачить картини каліцтва, крові, як близькій людини погано, а внутрішній голос стверджує: «Я зобов’язаний допомогти!»
Правоохоронці підтверджують: найчастіше жертвам телефонують пізно вночі, інколи і під ранок. Людина ж звикла, що коли о такій порі роздається дзвінок, отже, щось трапилось.

– Увечері та вночі здатність робити оптимальний висновок із безлічі варіантів, адекватно оцінювати ситуацію, контролювати емоції та нести відповідальність за свої вчинки відсутні. По телефону обговорюється проблема і сума, починаються хаотичні роздуми, де взяти гроші, куди бігти, кого просити, а не логічне мислення, – пояснює Оксана Лісянська.

Сума, за яку шахраї пропонують «вирішити» проблему, може коливатися від декількох сотень гривень до тисячі доларів. Аферисти добре відстежують реакцію людини і за ситуацією відчувають, яку суму з неї можна вимагати. Існують різні шляхи передачі коштів: на рахунок, через посередника, або залишити у зазначеному місці. А деякі зухвальці навіть використовують послуги таксі.

На людину легко впливати владою, коли той, хто телефонує, називає свою посаду, наприклад, представляться оперуповноваженим, слідчим... Тому зловмисники часто видають себе за співробітників правоохоронних служб.

Тюремні розваги

Нерідко мобільні ошуканці діють із місць, де небо у клітинку. Подібними аферами займаються в’язні. Частіше за все вони телефонують навмання. Однак роздобути телефони їм також допомагають друзі на волі.

До слова, у вересні Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким засудженим дозволили користуватися мобільними телефонами. Багатьох хвилює, як же шахраї отримують дані про людину, дізнаються, скільки у неї дітей, як звати? Інколи ми самі, не відаючи того, розповсюджуємо про себе забагато інформації: через так звані «соціологічні опитування за телефоном», соціальні мережі, де звикли виставляти на загальний озгляд чи не весь родовід, з оголошень у газеті, Інтернеті.
Як не дивно, та іноді трапляються й анекдотичні випадки. Ось чим діляться в Інтернеті ті, кому вдалося викрити аферистів.

«Телефонують мені о четвертій ранку: «Мамо, ма-маа! Мене в міліцію загребли... Потрібні гроші». А моєму сину ще й трьох не виповнилося», – розповідає харків’янка Каміла на форумі у світовій мережі.

Ставте особисті запитання

Якщо ж ви отримали такий неприємний дзвінок, перш за все потрібно опанувати себе. Перевірте, а чи не посапує у сусідній кімнаті ваша дитина, яка начебто потрапила у халепу. У це важко повірити, але, як запевняють у міліції, і такі випадки траплялися.

Правоохоронці радять покласти слухавку та одразу зв’язатися з рідною людиною або іншими близькими. Якщо навіть з ними немає зв’язку, терміново зателефонувати до міліції. Спочатку у цій ситуації необхідно перевірити достовірність отриманої інформації. Тож якщо хтось прикидається вашим сином-братом-чоловком, пам’ятайте, тільки ви добре знаєте свою близьку людину. Є сумніви? Ставте особисті запитання, запитайте про щось таке, коли правильна відповідь відома лише вам обидвом.
Бажано покликати ще когось: чоловіка, дружину, сина, щоб вас емоційно підтримали та заспокоїли, не слід вирішувати проблему самостійно. Щоб вам не казали, уточнюйте все, і тоді ви більш тверезо почнете думати. Не забувайте застосовувати невеличку хитрість: повторюйте спокійно і дослівно, що вам кажуть і відстежуйте реакцію. Кожне нове речення повторюйте дослівно, і тоді вмикається ефект краю і аферист сам почне плутатися у своїх словах. І  айголовніша порада від психолога: потрібно розвивати свою психіку, формувати стійкість до стресів та емоційну грамотність.

Будьте уважні! Телефонний грабіж – це:

За моє жито мене і побито
До вас на вулиці підходить незнайома людина і просить зателефонувати, бо її власний телефон начебто розрядився. Частіше за все такі «бідолахи» є аферистами і телефонують на платні номери.

Вітаємо, ви стали переможцем!
На номер приходить повідомлення про те, що ви виграли машину/ноутбук/телефон тощо. Щоб отримати приз, просять надіслати sмs на короткий номер або поповнити рахунок. У разі відповіді замість виграного отримаєте нуль на рахунку.

Коли друг – недруг
Із невідомого номера приходить sмs-ка «Друже! Терміново, кинь 30-ку на рахунок, не можу до тебе додзвонитися!» Відгукнувшись, тільки собі нашкодите.

Згубна цікавість
Вам телефонують із незнайомого номера. Ви із цікавості передзвонюєте і в такому разі сплачуєте за з’єднання у рази більше, аніж передбачено тарифом.

Помилочка трапилася
Вам телефонують і пояснюють, що помилково поповнили рахунок не собі, а ваш рахунок. Шахрай буде просити переслати йому таку ж суму.
Ім’я та прізвища героїв змінено.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 23.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта