Пожежі через підпал сухої трави та листя ширяться Харківщиною

04.04.2017 12:21 Суспільство
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
У різних районах області фіксуються масштабні пожежі на полях, на узбіччях доріг, біля лісів. Не рідко вогонь наближається на небезпечну відстань від домоволодінь.

Так, у ДСНС України в Харківській області лише за добу, із 3 на 4 квітня, зафіксували 71 виїзд для гасіння сухої трави, листя та очерету. Сумарна площа горіння склала близько 20 га – це територія, яка дорівнює площі майже двох майданів Свободи у Харкові.


Валки. По дорозі до Бондаренківського лісу. Фото: Вероніка Закорко. 

- Усі пожежі виникли через занесення відкритого джерела вогню або необережне поводження з вогнем, - повідомляють рятувальники.

Найбільша кількість загорянь у екосистемах виникла у Харківському, Вовчанському, Валківському, Золочівському, Богодухівському, Ізюмському, Дергачівському, Нововодолазькому та Куп’янському районах області, а також Московському та Холодногірському районах міста Харкова.

Користувачі соціальних мереж викладують фотографії масштабних пожеж:


 Цю пожежу зафіксували у смт Мала Данилівка.                         Фото: vk.com/m_danilovka


"Підгорілі" Кручі, Зміїв.                                                                                                        Фото: vk.com/zmiev


У Люботині                                                                          Фото:vk.com/intlybotin


Масштабні загоряння мають лише негативні наслідки для навколишнього середовища, запевняють екологи.

- Безумовно, з екологічної точки зору  спалення дуже шкідливе для екосистеми населеного пункту. Є дві основні речі, які потрібно розуміти. По-перше, купа листя, гілок чи трава горить на ґрунті, а там є своя біологічна система - це свої тварини, мікроорганізми. Вони знищуються. А є такі мікроорганізми у ґрунті, які структурують його, роблять наш чорнозем таким унікальним. Тому будь-які пожежі на ньому перешкоджають структуруванню ґрунту, що у свою чергу сприяє зниженню родючості, - пояснює завідувачка кафедри моніторингу довкілля та природокористування екологічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна Надія Максименко. - По-друге, існує аргумент на захист такого спалювання, що попіл, який потрапляє у ґрунт, корисний. Насправді, такий попіл є концентратом шкідливих речовин і мікроелементів. Листя, а особливо у містах, накопичує у собі забруднюючі речовини, які є в атмосфері. Спалюючи таке листя, ми отримуємо підвищений концентрат і важких металів, сполук, які потім потрапляють знову як в атмосферу, так і в ґрунт, воду.

ОСОБЛИВІ ПЕРВОЦВІТИ ОБІЙДУТЬСЯ У КРУГЛУ СУМУ, ПОПЕРЕДЖАЮТЬ ЕКОЛОГИ

Альтернатива – залишити природі зробити свою справу, адже суха трава з часом розпадається і також поповнює поживними речовинами ґрунт. Ще можна робити компости з листя, якщо воно з вашого подвір’я, і це згодиться для мешканців не мегаполісів. За словами Надії Максименко, сьогодні існують нові методики біопереробки такого листя і в містах, завдяки якими прибираються важкі токсини, а утворюється корисне добриво. Проте масово на Харківщині та й в Україні вони поки не застосовуються.

Спалювання сухостою знищує не тільки біологічне різноманіття природи, але й може знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, спричинити шкоду майну й здоров’ю людини.

Так, рятувальники Золочівського райвідділу ДСНС виїжджали цього тижня до села Мартинівка. Там від випалювання сухої трави площею близько 5 га згорів дачний металевий вагончик.

А у Ганнівці Печенізького району  від випалювання сухої трави загорілись недіючий будинок та сарай на площі 30 кв. м, а також гараж та сарай на площі 40 кв. м по сусідству.

У селі Довгеньке Ізюмського району дідусь 1936 року народження намагався самотужки загасити пожежу від сухої трави поблизу власного житлового будинку. Пенсіонер отримав опіки ніг, і його госпіталізували  до центральної райлікарні.

Рятувальники та екологи вкотре закликають громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів та на відкритих територіях. Адже частіше за все пожежі у природних екосистемах виникають в результаті людської недбалості та неуважності.

У Департаменті екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації нагадують, відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення «випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах» тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн)  і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн)».

 Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта