Правила в'їзду і виїзду на Донбас змінено. Харківські прикордонники ще не в курсі

17.06.2015 14:15 Суспільство
Фото: report.if.ua Фото: report.if.ua
Сьогодні набув чинності новий тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей.

Головна ідея нового порядку - відмова від паперових пропусків. Їх замінять електронні "дозволи".

"Достатньо направити інформацію по електронній пошті, одержати підтвердження про її обробку та повідомлення про дозвіл. Документи можна подавати у пункти прийому або на КПВВ, відправляти звичайною поштою або відправляти скан-копії на електронні адреси відповідних груп; у разі відправлення документів та заяви по електронній пошті заявник повинен отримати автоматичну відповідь-підтвердження. Кожному заявнику буде присвоєно індивідуальний код, за допомогою якого він зможе відстежувати хід розгляду заяви на спеціально створеному для цього веб-ресурсі", - йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Чи дали вам "добро" на перетинання лінії розмежування, чиновники повідомлятимуть по електронній пошті. Її треба обов'язково вказати, надсилаючи заявку на виїзд/в'їзд.

А от у разі загрози життю та здоров'ю виїхати з окупованих територій можна буде без отримання дозволу. Підставами для цього є, наприклад, масові прояви насильства, порушення прав людини, наслідки збройного конфлікту та тимчасової окупації, надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру тощо. В таких випадках громадяни будуть пропускатися лише за рішенням керівника Координаційного центру.

Визначили чиновники й умови перетинання лінії межування особами, які народилися в 1998 році і пізніше, і через АТО не змогли отримати паспорт громадянина України.

"Вони перетинають лінію дотику за умови подання копії або оригіналу свідоцтва про народження або іншого документа, що підтверджує особу та дає змогу ідентифікувати людину, обов'язково із супроводжуючою особою", - повідомили в СБУ.

Що стосується дітей, які народилися на неконтрольованій території після початку АТО і не мають свідоцтва про народження, то їх можна вивезти з ДНР і ЛНР лише за наявності дозволу (пропуску). Особи, які супроводжують дитину, обов'язково повинні мати при собі паспорти.

Також спростилися правила перетинання зони розмежування на особистому автотранспорті. Для цього відтепер достатньо лише мати технічний паспорт та документ, що підтверджує право власності на автотранспорт (або нотаріально завірену довіреність). Окремий пропуск на автомобіль більше не потрібен.

У той же час контроль перевірки транспорту та фізичних осіб посилюється. Так, автомобілі перевірятимуть у три етапи. Вводяться поняття блокпостів першого і другого кордону, де будуть перевірятися документи і транспорт. Для контролю між ними застосовуватиметься талон, в якому будуть вказані дані про кількість пасажирів, а також вигляд та обсяг вантажу.

А от перетинаня лінії розмежування в зоні АТО для громадського транспорту віднині заборонене. Тобто, дістатися до окупованої території або виїхати звідти на автобусі тепер неможливо.

Виключення становлять нерегулярні перевезення.

"Перетинання лінії межування громадським пасажирським транспортом забороняється, за винятком нерегулярних перевезень для окремих організованих груп людей (біженців, дітей для оздоровлення та відпочинку), за відповідними дозволами, виданими згідно з рішенням КЦ (Координаційного центру. - Ред.)", - йдеться у повідомленні СБУ.

На місця подробиці нового порядку перетинання лінії розмежування ще не надійшли. Як "СК" прокоментував начальник сектору з питань взаємодії із ЗМІ Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Мирон Сидор, більш детальну інформацію вони очікують найближчим часом.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта