Правоохоронці викрили масштабну схему підкупу медичних посадовців

21.02.2019 11:28 Суспільство
Фото: khar.gp.gov.ua Фото: khar.gp.gov.ua
За великі відкати медики допомагали представникам харківських фармкомпаній вигравати тендери на поставку препаратів до лікарень.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, представники харківських оптових фармацевтичних компаній для того, щоб виграти тендер, підшуковували когось у керівництві лікарні та пропонували за частку від контракту посприяти у перемозі певній компанії. Підкуплені посадовці робили так, щоб до тендера допускалися лише дві компанії, які були пов’язані між собою. З кожного такого тендера лікарі отримували від 5 до  25 % від суми контракту.

Прокуратура області затвердила перші підозри у цьому кримінальному провадженні: менеджеру та директору харківських фармацевтичних компаній, що постачали ліки до комунальних та державних закладів охорони здоров’я за завищеними цінами.

Так, 26-річному менеджеру та 34-річній директорці двох ТОВ інкримінується пропозиція та надання хабара службовій особі (ч. 3 ст. 369 КК України). Наразі відомо щонайменше про два виграні тендери щодо поставок до медичних закладів у Запоріжжі на загальну суму близько 3 млн грн. Тобто сума перерахованих коштів особисто медпрацівникам склала близько 300 тис. грн.

Слідчим шляхом зараз перевіряється причетність цих фармкомпаній до підтасовки результатів тендерів ще в десятку медичних закладів у Харківській, Сумській, Луганській, Донецькій областях. Досудове розслідування триває. Встановлюються всі обставини справи та особи, причетні до скоєння злочинів.

Читайте також: Жителі Куп’янська зможуть онлайн проконтролювати вирішення комунальних проблем

Андрій Соха