Президент відкрив філармонію в Харкові. Фото

14.02.2019 12:46 Суспільство
14 лютого велику залу Харківської обласної філармонії урочисто відкрив Президент України Петро Порошенко.

— Вітаю всіх харків'ян з відкриттям. Із тим, що мрія багатьох поколінь жителів Харківщини нарешті здійснилася. Нам казали, коли стріляють гармати, музи мовчать. Я іншої думки. Саме музи допомагають нам боронити Україну, —  сказав у вітальному слові Глава Держави.

Концерт розпочали з увертюри до опери "Тарас Бульба". Символічно, що її світова прем'єра свого часу прозвучала саме в стінах Харківської філармонії.

— Унікальність у всьому: в автентичності оздоблення, сцені-мушлі, яка забезпечує фантастичну акустику, усі до єдиної ноти ідуть у зал. У тому, що сьогодні ми відкриваємо концерт твором видатного Миколи Лисенка, який уперше прозвучав саме у цих стінах, — сказав перед початком першого концерту директор — головний дирижер Харківської філармонії, заслужений діяч мистецтв України Юрій Янко.

Нагадаємо, загальне будівництво всієї філармонії, із органним залом, потягло на півмільярда гривень. Воно тривало понад три роки. Разом із великою залою філармонії для відвідувачів відкрився цілий комплекс, до якого також входять камерна зала та нове фойє закладу. Усі три зали філармонії (включно з органною, яку було відкрито в 2016 році) одночасно зможуть приймати 1,5 тисячі людей.



Читайте також: В облраді розповіли, чим Харківщині пригодився польський досвід


Довідка "СК". Харківська обласна філармонія – один із найстаріших концертних залів України. Заснована вона була на початку 20 століття, 1929 року. У 1996 році будівля філармонії, за рішенням обласної ради, отримала статус «Пам'ятника архітектури». У будівлі філармонії з концертами бували Генрик Венявський, Пабло Сарасате, Маттіа Баттістіні, Тітта Руфо, Петро Чайковський, Сергій Рахманінов, Федір Шаляпін, Олександр Скрябін, Арам Хачатурян, Мстислав Ростропович, Дмитро Шостакович та багато інших видатних композиторів та музикантів. Тут у 1896 році фотограф Альфред Федецький провів перший в Україні кіносеанс, звідси у 1929 року вийшла в ефір перша українська радіостанція.